Излезе от печат втората стихосбирка на ботевградската поетеса Стаменка Димитрова. Книгата е озаглавена „Оголен нерв”. Тя ще бъде представена официално на 27 септември от 17.30 часа в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. 


Както и в първата си книга – „Щипка залезночервена”, Стаменка Димитрова не изневерява на стила си, а именно да съчетава дълбокопроникновена лирика с убийствено саркастична сатира. Тази нейна втора книга е сякаш продължение на първата , но тук още по-ясно, даже на структурно ниво, е откроена творческата й нагласа към света. 


Стаменка развива постоянно таланта си, въпреки мъчителните моменти, които съпътстват житейския й път. Образът на „бодливата шипка” от първата й книга тук отстъпва място на „оголения нерв”, който е в постоянна готовност да реагира на всякакви житейски дразнители добри или лоши”, пише в обръщението си към читателите, публикувано в книгата, Стефка Граматикова – председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград, на което е член и Стаменка Димитрова. 


„Книгата „Оголен нерв” е още едно доказателство, че „вратата” на нейната дарба е винаги отворена както към актуалните трусове на нашето време, така и към непреходните питания на екзистенциалната човешка душевност”, пише още в обръщението към читателите на съвременна българска литература. 


По желание на авторката публикуваме едно от нейните стихотворения, поместено в стихосбирката: 


ТЕ


Понякога не са модерни те,


не са изискани или чевръсти,


а са напукани от труд ръце,


със изкривени от живота пръсти.


 


Понякога в юмрук се свиват те,


но никога не търсят власт и слава.


Загледаш ли се виждаш как горят


с въпросите на делничната врява.


 


Понякога от болка те крещят,


В Кубратов сноп понякога те стягат,


към странника, поел на дълъг път


със обич и със грижа се протягат ...


 


ТЕ - две разпалени, молитвени са свещи –


ръцете женски - тъй гальовни и горещи.