В столичния квартал "Враждебна" не от вчера има напрежение. От години живеещите там цигани тормозят жителите на квартала. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от Атака Десислав Чуколов.

Той цитира публикации в пресата, в които се описват издевателства над българи и попита министърът на вътрешните работи Цветан цветанов какви мерки са предприети, за да се спрат те.

От началото на 2013 година до момента няма постъпили оплаквания от жителите на квартала. От сигналите за престъпления от миналата година са разрешени 37%, заяви министър Цветанов.

Чуколов попита още какво е направил министърът на вътрешните работи по отношение на писмо от учител в Ямбол, който описва нечовешките условия, при които работи в Основно училище "Д-р Петър Берон" в циганския квартал в града. Цветанов обясни, че е създадена организация за взаимодействие между институциите и учителите не би трябвало да се страхуват вече.

Училището в Ямбол ежеседмично се посещава от полицейски патрули. Сградата на училището се охранява от частна охранителна фирма, до момента няма сигнал за проблеми и инциденти в училището. Извършва се проверка, която не е завършила. При проверката е установено, че при провеждане на час, децата са проверявали домашната си работа и едно от децата не е имало, то е напуснало стаята и след това е дошъл бащата на детето. В писмените си показания възпитателката е казала, че не е имало проблем с бащата и че той си е тръгнал от училището във видимо спокойно състояние, посочи Цветанов.

Според Чуколов вицепремиерът си затваря очите пред проблемите на гражданите. Той посочи, че в района се е налагало да се вика полиция, че агресията сред децата расте и затварянето на очите по никакъв начин няма да помогне да се реши ситуацията.

Погрешни са твърденията ви, че полицията не реагира и не взема мерки. Трябва да търсим институционалното взаимодействие. Проверката, която е извършена от компетентните органи, показва достатъчно. Какво предлагате, да отидем и да задържим този, който е отговорен за побоя над учителката? Проверката е комплексна и мерките са взети, каза Цветанов.