За първи път местните дупутати отказаха да дадат думата на гражданин. Това стана на вчерашното заседание на ОбС.
Ботевградчанинът Тихомир Лалов присъства на сесията, за да проследи обсъждането на молбата си за изменение на ПУП за жилищно строителство. Тя е подадена още в началото на март тази година, но бе внесена вчера за разглеждане в ОбС. Вносител на молбата бе кметът Георги Георгиев. Той предложи на съветниците да не дават съгласието за образуване на самостоятелен парцел с мотива, че по проект се предвижда изграждане на магазини под жилищната сграда, което може да създаде условия за нарушаване спокойствието на живеещите в района. “Преди време общината даде разрешение за изграждане на кафе до въпросния имот. Впоследствие то се превърна в ресторант, който многократно нарушаваше обществения ред. В предвид на това обстоятелство смятам, че не е редно да давате разрешение”, каза Георги Георгиев.
Съветникът Антон Стоянов заяви, че не приема подобни аргументи, тъй като по този логика не трябва да има магазини под кооперациите.
“Всички знаем с какво се занимава Тихомир Лалов. Твърде обидно и несправедливо е да му преписваме нови дейности”, каза Петя Кочкова. Тя предложи ОбС да даде думата на Лалов. Предложението й обаче не бе прието от управляващото мнозинство.
Съветничката Цеца Христова също взе отношение по тази точка от дневния ред. Тя призова колегите си да гласуват против докладната на кмета. “Тихомир Лалов има две големи момчета и иска да построи жилища за тях. Затова, колеги, проявете човещина и не гласувайте проекта за решение”, каза Христова.
В крайна сметка предложението на кмета не получи подкрепа. Гласуването приключи със следния резултат: 11 “за”, 11 “против” и 4-ма “въздържали се”.
По предложение на съветника Йордан Йорданов докладната на градоначалника бе прегласувана, но и този път не бе приета.
По повод на резултата от това гласуване, в края на сесията кметът Георги Георгиев отправи следната реплика към съветниците от ДИБО: “С вас вече ще си говорим “въздържали се.”. Той заяви, че отново ще внесе докладната за гласуване в ОбС.