„Жители на Зелин протестират срещу сеч в гората”, под това заглавие бе излъчен репортаж в снощната емисия новини на Кабелна телевизия „Ботевград”.


Вилите на протестиращите се намират непосредствено до гората, в така наречената местност „Червена киселица”. Дърветата тук са предимно бреза и ела. От известно време гората се сече и живеещите се притесняват, че това ще застраши имотите им от порои и свлачища. Сред поредицата жалби, в това число и до министъра на земеделието и храните, представителите на протестиращите граждани се събраха в Горско стопанство – Ботевград.


„Съседите ми считат, че не се сече законно. Аз не съм контролен орган и не мога да правя такива изявления. Притесненията идват от това, че се сече, както казват хората, поголовно, без да са маркирани дърветата. Завали ли дъжд, няма да има дървесина, която да спира ерозия, която ще се получи. Всичко това ще рефлектира върху вилите, които са отдолу”, каза един от простиращите – адв. Стоян Стоянов. 


Заради сечта на гората, пътищата в тази част са станали труднопроходими, оплакват се хората.


„Това е редовна сеч – прореждане, регламентирана по лесоустройствен проект, за което сме издали съответното разрешително. Сечта е за цялата година, но тя ще приключи до 10 – 15 дни, след което пътят ще бъде възстановен”, заяви в отговор Стефан Стефанов - зам.директорът на Горското стопанство.


Фирма „Тера комерс” има разрешително да извършва сечта в този участък на гората Хората, които живеят тук твърдят, че вижда и чуват виетнамки, които товарят дърва в тъмната част на деня, което означава, че влизат и хора, които секат немаркирани дървета. От Горското отговориха, че са взели мерки срещу подобни своеволия. .


Пред микрофона на кабелната телевизия протестиращите казаха още: „Притесненията ни идват и от това, че Горското стопанство си предвижда сечи, но никъде не се предвижда залесяване.”.