“Получихме обещания, че до края на годината ще има възлагане и проектиране на шумоизолиращите съоръжения в Зелин. Това е супер и ние сме благодарни за позитивната нагласа и обещания, само че това вече се е случвало неколкократно през последните 20 години“, заяви от трибуната по време на днешното протестно шествие Цветина Петкова, която  е един от неговите организатори. Тя направи кратка ретроспекция на проблема, който стои неразрешен години наред заради безотговорното отношение и нехайството на различни институции. 


“С екипа, с който организирахме днешното събитие, искаме да отправим едно много ясно послание: Първо, промяната е в ход. Второ, личният пример и първата стъпка са много важни. Макар че днес тук не сме хиляди, присъствието на всеки един е много ценно. Промяната винаги започва с първата стъпка. Пътят не е лек, но ще бъде по-кратък, надявам се. След обещанията от АПИ, в които, разбира се, ние не вярваме, защото имаме достатъчно натрупан опит за последните 20 години, днес сме тук да отправим и едно много ясно послание към човека, който решава как и кога да се случват нещата в България – г-н Бойко Борисов. Апелът ни към него е да се включи във вземането на решение“, заяви Цветина Петкова. 


По отношение на коментари в публичното пространство, че проблемът в Зелин не засяга всички граждани, младата жена отговори: “Напротив, този проблем засяга всички. Защото Зелин е място, което се посещава от всички жители на Ботевград. Важно е, защото днес на дневен ред е темата за шума, утре ще бъде друга. Докато ние не се обединим и не се изправим заедно срещу проблемите, няма да има промяна. Разбира се, това ще се случи по естествен път.“. 


С протеста “На щурм срещу шума“ гражданите настояват за решаване на няколко проблема и изискват срокове, в които ще бъдат изпълнени. Подкрепа на гражданската инициатива оказаха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и председателят на УС на Института за пътна безопасност д-р инж. Богдан Милчев.


"Община Ботевград застава твърдо зад желанията на хората. Зелин – това прекрасно място, което ни е дала природата в непосредствена близост до нашия град, действително да бъде приятно за живеене, за отдих и спорт място“, заяви кметът Иван Гавалюгов пред гражданите по време на протестната акция. 


„До реален резултат ще се стигне само ако има постоянен граждански и административен контрол. От опита, който имам, стигам до извода, че без граждански контрол, за да не го наречем натиск, нещата се случват много бавно и обикновено отиват в някоя папка в някое дълбоко чекмедже на някой чиновник. Аз вярвам, че това днес е първата конкретна стъпка и проява на гражданското общество на Ботевград  за решаването на този казус“ -  каза още той. Иван Гавалюгов припомни, че първите подписки с искане за шумоизолиращи панели са от 2016 год. 


Агенция “Пътна инфраструктура“ уважи поканата на гражданите неин представител да присъства на протеста. Ето какво каза за местните медии инж. Иван Досев – член на УС на държавния орган: “Зелин ще бъде един от четирите нови участъка, за които до края на годината ще бъде  възложено  проектирането на шумоизолиращи съоръжения.“.


По въпроса за велоалеите, той обясни: “За велоалеята към Трудовец АПИ има подписано споразумение с Община Ботевград за съвместни дейности по нейното реализиране. Общината ще осигури финансирането, а очаква от нас да осигурим терените за нея. Тази велоалея съществува, тя се нуждае от реновиране. Проблемите възникват между село Трудовец и Ботевград, включително и възела на път II-17 при Ботевград, където трябва да се премине през територия, която е публична държавна собственост. А разпореждане с такива терени е само от компетенцията на Министерски съвет. В момента търсим вариант, коментираме ги с нашето Министерство. Казусът е юридически. От миналата година започнаха тези съвместни срещи и обсъждания да видим по какъв начин бихме могли да предоставим този участък на Община Ботевград, за да реализира велоалеята до Трудовец. Що се отнася до велоалеята към Врачеш, там няма проблеми за теренното осигуряване. Доколкото си спомням, проектът на Община Ботевград е внесен за съгласуване в АПИ в началото на миналата седмица. Ние ще процедираме по възможно най-бързия начин и ще дадем възможност на колегите от Общината на изградят велоалеята до Врачеш.“. 


Инж. Досев пое ангажимент, че пътна маркировка по пътя за Врачеш ще има в рамките на един месец.