Вековен чинар щеше да бъде отсечен тази сутрин в квартал „Овча Купел” в София заради строеж. Граждани се организират в социалните мрежи, за да попречат на отсичането.

Дървото е на над 200 години и се намира на ул. „Тодор Каблешков" до Боянската река, в непосредствена близост до 2-ро СОУ „Емилиян Станев". Освен чинарът ще бъдат отсечени още две вековни дървета. Разрешението за сечта е дадено, тъй като е предвидено на мястото да се построи голям супермаркет, пишат създателите на Фейсбук-групата за защита на чинара.

"Моля за съдействие! Не искаме пари!!! Искаме съзнание! Искаме да опазим двестагодишен чинар от посегателството на общинските власти! Чинарът е представител на защитените видове в България”, призовават във Фейсбук-групата за защита на чинара. Сечта беше предвидена за около 8 часа в неделя сутрин.

Чинарът, заради който беше организиран протест в социалните мрежи, няма да бъде отсечен днес, каза кметът на столичния район „Витоша” Стойчо Дуков по повод отсичането на 200-годишен чинар заради построяването на голям супермаркет в кв. „Овча купел”, предаде Фокус. Във Фейсбук беше насрочен протест за тази сутрин, за да се спре отсичането на вековно дърво в кв. „Овча Купел” - район „Витоша”.

Спрели сме всякакви действия. В понеделник или вторник ще се съберат експертите на дирекция „Зелена система”, екологът на район „Витоша” и представители на Комисията по опазване на околната среда към Общинския съвет и ще решат дали има вариант, при който може да се запази дървото”, каза той.

Ще се уточни дали дървото наистина е 200-годишен чинар, каза Дуков. „Ще направим пълна оценка на растителността и ще преценим, ако има вековни дървета, какво може да се направи в този случай”, каза кметът на район „Витоша”. Той посочи, че разрешението за строеж на мястото на вековното дърво е дадено по преценка на еколога на района. Дуков подчерта, че експерти ще преценят дали наистина става дума за вековни дървета. Дотогава изпълнението на решението е спряно. За този частен имот има издадено разрешително за строеж, което е окончателен административен акт и може да бъде отменено само със съдебно решение, отбеляза Дуков. „От наша страна сме готови да предприемем всички действия – ако наистина дървото се окаже вековно, да търсим вариант и да разговаряме с инвеститорите там, за да се опитаме да го запазим”, каза кметът на район „Витоша”.