Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи Яне Янев представи разсекретени документи, свързани с енергетиката. Според Янев - документите уличават Румен Овчаров в търговия с влияние за времето, когато е бил енергиен министър.

Той представи пред медиите разсекретени разговори на Красимир Георгиев, в които се споменават имената на Румен Овчаров и Сергей Станишев. Янев припомни, че въз основа на негово предложение, са декласифицирани част от досъдебните производства, които са прекратени, и по които определени прокурори са постановили, че няма закононарушения. Междуинституционална работна група е разсекретила документите за 3 месеца.

Яне Янев представи справка на Националната следствена служба относно веществено доказателствено средство „звукозапис на разговори по мобилен телефон”, изготвено след прилагане на СРС по искане на Софийска градска прокуратура, във връзка с разследване по следствено дело от 2006 г. по описа на Националната следствена служба. Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурора при Софийска градска прокуратура Валентин Димитров Димитров. Подслушването е приложено по отношение на Красимир Красимиров Георгиев. Разговорите са водени в периода октомври – ноември 2006 г.

Янев прочете част от справката: „Предмет на обсъжданията е възможността още преди началото на 2007 г. паралелно с прекия договор за строителство на АЕЦ „Белене” да бъде сключен и договор за доставка на горива за атомната електроцентрала. Целта е доставката да бъде поверена на руска фирма. От разговорите е ясно, че тези въпроси са обсъждани и съгласувани с Румен Овчаров. В разговор с Виталий - Красимир Георгиев му казва да изчака датата 20 октомври, последната среща на върха на ЕС, след което той ще активира министъра по някакъв начин да предприеме действия, които да допринесат за одобрението”.

Председателят на РЗС продължи да чете документа: „В друг разговор от 26 октомври 2006 г. с Виталий Красимир Георгиев уточнява че предния ден е имал срещи с Румен Овчаров, който е помолил да съгласуват предварително проект за меморандум, тъй като му предстои среща с премиера, на която би искал да уточни коя позиция отпада и коя е договорена. Георгиев уточнява – по принцип двама души ще решават – Станишев и Овчаров. Георгиев споделя информация, която е държавна тайна – прието е решение, на 31-и обявяват Атомстройекспорт за победител в търга за АЕЦ „Белене”.

В справката от Националната следствена служба се посочва, че анализът на придобитата от подслушването информация налага извода, че ежедневната дейност на Красимир Георгиев е свързана с реализация на негови лични икономически интереси, които могат да бъдат групирани в няколко области – приватизацията на Булгартабак и фирмите, включени в холдинга; ядрената енергетика, строителство на АЕЦ „Белене”, доставка на гориво за АЕЦ „Козлодуй”; договори за автомагистрала „Тракия; договор за петролопровода Бургас – Александруполис; договор между България и Газпром; „Топлофикация – София”.

Депутатът бе категоричен, че сегашният лидер на ПЕС и бивш министър-председател тайно, зад гърба на Европейската комисия, е договарял чрез Румен Овчаров и Красимир Георгиев – Фронтиера незаконни доставки на гориво от Русия, защото от 1 януари 2007 г. ЕК на практика забранява да се внася от Русия повече от 20% от доставките на ядрено гориво.  За доказателство  той представи справка от разговори на Красимир Георгиев от 2006 г., в които се споменават имената на тогавашните министър-председател и енергиен министър – Сергей Станишев и Румен Овчаров. Според Янев от информацията от разсекретените разговори става ясно, че се нарушава директивата на Европейската комисия. Янев обясни, че договорките са от 2006 година, но доставките на гориво са извършени през 2007 г., когато България вече е член на ЕС. Янев обясни, че всички документи ще бъдат отново изпратени до главния прокурор.

„С експертите на комисията сме стигнали до основателните изводи, че има данни за извършени тежки престъпления и би следвало главният прокурор да възобнови тези дела. Тежките престъпления са няколко. Става въпрос за класически тип търговия с влияние, защото един министър е предоставил възможност цялата държава да бъде паралелно, задкулисно управлявана не от Министерски съвет, не от кабинета на министъра, не от Народното събрание, а от някакъв си Красимир Георгиев – Фронтиера. Без да има никакви пълномощия от страна на министъра, от страна на НЕК, от страна на АЕЦ „Белене”, АЕЦ „Козлодуй” той води всички преговори, включително уточнява текстове по меморандуми, изпраща предварителни споразумения, свързани с цени, с реконструкции, изпълнение и т.н.