Юлиана Иванова ще бъде новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това стана ясно на днешното правителствено заседание.

Юлиана Иванова бе предложена за поста в началото на заседанието на Министерски съвет, а премиерът Бойко Борисов коментира какви са й задълженията.

Припомняме ви, че след като Ангел Семерджиев напусна шефския пост в Комисията, неин временен председател бе  Андон Роков. До смяната на Семерджиев се стигна след забавяне в разработването и приемането на подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което бе причина Европейската комисия да сезира съда на ЕС.

Първата задача на Юлиана Иванова, дадената й от Бойко Борисов, е да отиде в Народното събрание.

"Аз изцяло не съм доволен от цялата комисия. Всички батаци през последните 10 години назад до днешно време, което е и нашата вина, трябва да направиш необходимото да я подновиш с хора, които няма да ходят на семинари и да четат лекции. Обещал съм на ВМРО да отговоря на техните искания и мотиви. Незабавно трябва да има промяна, от Сметна палата, финансов надзор и до другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия", заяви премиерът Бойко Борисов.

Иванова има инженерно образование и дългогодишен опит в работата с чужди компании като RWE, посочи зам.-министъра на икономиката Евгения Харитонова.