Светия Синод най-после излъчи и тримата кандидати за патриарх - Ловчанския митрополит Гавриил, Русенският Неофит и Старозагорския Галактион 


Очаквано това са Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският Неофит. Вчера беше избран Старозагорският митрополит Галактион, с десет гласа. Днес обаче членовете на Светия синод са решили да се избира - с девет гласа.
Тройката е избрана, каза Пловдивският митрополит Николай на излизане от драматичното заседание на владиците. След него говорителят на Светия синод митрополит Йосиф обави официално, че Гавриил, Неофит и Галактион са тримата кандидати за патриарх. Големият избор ще е на 24 февруари.
Вотът за партиарх беше пред провал, тъй като втори ден владиците не можеха да постигнат консенсус кои да са тримата кандидати. Галактион бе избран категорично с 11 гласа още в петък, но Гавриил и Неофит събираха по 9, което по старите правила не бе достатъчно за финал. В крайна сметка митрополитите са взели ново, компромисно решение да свалят бариерата.


В същото време най-голямата света oбител у нас се готви за избора на нов патриарх.


От няколко дни в „Александър Невски" кипи усилена работа по почистване на храма, съобщава БТВ.
Такова почистване в "Александър Невски" се прави веднъж годишно. Избърсват се полилеите, премахва се наслоения восък в свещниците. Изгражда се отоплителна система за църковния хор.
„Доста е студено, предполагам и вие го усещате в момента. През зимата е студено, през лятото е приятно съответно. Подобряваме условията на хора да се чувстват добре”, обясни работникът Антонио Иванов.
В началото на новата седмица специални почистващи машини ще излъскат и пода. За поредна година обаче фасадата ще остане непочистена, защото пари няма.