Премиерът Бойко Борисов предложи Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, съобщиха от правителствената информационна служба.


Борисов предлага още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев - за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.


Премиерът предлага на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство. 


Минути преди официалното съобщение на кабинета агенция "Фокус" предаде, че Симеон Дянков е подал оставка. В момента той е в САЩ на работно посещение.


Днес в. "Труд" съобщи, че Дянков се е разминал на косъм с уволнение миналата седмица. Той предизвикал премиера заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители. 


Преди десет дни Дянков заяви, че месеците януари и февруари са тежки за бюджета и земеделците ще получат пари едва през март и април. 


"Хазната е на дефицит през януари с 500 млн. лв.", обяви тогава финансовият министър.


След това обаче Борисов се срещна със зърнопроизводителите и обеща парите да бъдат изплатени в началото на тази седмица. 


Днес се очаква фермерите да обяват дали ще проведат планирания за утре протест с тежка техника.


В началото на януари Бойко Борисов се ядоса за друго на Дянков. "Финансовият министър съм му казал, че когато сме взели решение, тогава да се изказва. Преди Нова година се изказа, че ще даваме допълнителни пари за хората и в един момент се оказа, че ги нямаме. И трябваше аз да излизам да го обяснявам това на хората", заяви тогава премиерът, след като министърът обеща, че ако има достатъчно пари в бюджета, ще бъдат отпуснати коледни надбавки на пенсионерите, но това така и не се случи.


През годините оставката на Симеон Дянков беше искана многократно от опозицията и от браншови организации в бизнеса, заради проблемите в здравеопазването, финансирането на Българската академия на науките и други.