Йорданка Христова отново избяга от родния студ в топла и страстна Куба, където изкарва зимната си почивка всяка година. Преди заминаването си Данчето дори се сбогува със своите приятели във фейсбук. „Отивам на топло - малко в Куба, малко в Мексико!", написа в социалната мрежа звездата.

„Всеки ден" научи дълбоко пазена тайна дори от кубинците. А именно че при всяко посещение на Данчето Христова в Куба Кастро й подарява като жест на своята любов 100 хиляди долара. Така нашенката всяка пролет презарежда със сочна сума портфейла си и помни за дълго през годината кубинската любов.

Близки до певицата разкриват, че в Куба тя е в компанията на 3 от своите най-добри приятелки. Дамите планират да се върнат чак на 8 март за женския празник.

Йорданка Христова от десетилетия е влюбена в Куба и кубинския народ, а ако се вярва на слухове - и в бившия лидер Фидел Кастро, с когото навремето имала страстна интимна афера. Певицата твърди, че на Острова на свободата атмосферата е уникална в световен мащаб и неописуема. „Онзи, който никога не се е докосвал до културата на Куба, латиноамериканците и техния огнен дух, няма да го разбере", казва Христова.

В последните години след посещенията си тя отбеляза, че нещата в Куба са се променили много, но само за добро. Хората били по-добре облечени и имали свободата да пътуват. Отношението им към живота обаче не се било променило и въпреки бедността не спирали да пеят и танцуват. Затова и певицата се зареждала там с позитивизъм, а и се хранела с народна любов.

Популярността на българката е толкова голяма още от 70-те години, че на Острова на свободата половин милион кубинки носят името Йорданка. За пръв път тя гостувала там през пролетта на 1967 г. , а през есента участвала на първия фестивал във Варадеро.