В Президентството започва свиканият от държавния глава Консултативен съвет за национална сигурност по повод усложнената ситуация в страната.

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков ще представи на съвета доклад, от който ще стане ясно, че държавата не е фалирала, това каза Дянков пред журналисти.

Дянков съобщи, че 4,7 милиарда е фискалният резерв на страната към днешна дата. "В сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели 83%, на местно ниво в общините с 21 %. Общо просрочията са намалени с 66%. Това показва, че във фискалния резерв към днешна дата има 4,1 млрд. лева плюс 600 милиона, които са авансови плащания, ни ги дължи Брюксел, така че фискалният резерв е 4,7 милиарда към днешна дата", каза Симеон Дянков.

"Няма никакви причини да се говори и да се спекулира с финансовата стабилност на България. За момента тя е една от най-стабилните държави в Европа”, каза Дянков.

За заседанието пристигна председателят на парламента Цецка Цачева, лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров, вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов, председателят на БСП Сергей Станишев, министрите в оставка Аню Ангелов и Николай Младенов и други.