Най-големият ПР-коз на Бойко Борисов - магистралите и в частност АМ "Тракия", е пред пълен провал.

Това каза на пресконференция в парламента депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. Той поясни, че в началото на мандата премиерът Борисов е заявил, че до края на мандата ще бъдат завършени три автомагистрали в целите им участъци - "Люлин", "Тракия" и "Марица". Очевидно е, че извън завършената АМ "Люлин" до края на мандата дори и в редовния му вариант няма да бъде завършена нито една от останалите две магистрали, коментира соцдепутатът.

Михалевски каза, че към 25 февруари при общ физически напредък на изпълнението на АМ "Тракия" - Лот 4, от Ямбол до Бургас, от 59 процента са разплатени 78 процента от средствата. Имаме почти 20 процента предварително плащане за несвършена работа, коментира социалистът. Той поясни, че ситуацията трябва да е точно обратната - физическият обем на изпълнение трябва да изпреварва реалното изплащане с между 5 и 7 процента. Михалевски даде за пример пътния възел Карнобат, който реално е разплатен и отчетен като изпълнен на 5 септември 2012 г., а към днешна дата още не е завършен.

В рамките на разплащанията, които АПИ прави към главния изпълнител - сдружение "Тракия 4", е извършена злоупотреба при определянето на санкциите за забавяне на строителните дейности, посочи депутатът. Той поясни, че по правилата на договора трябва да бъдат удържани до 20 процента от цената на всеки етап, когато има закъснение. Такова закъснение има констатирано и при плащане на последните два сертификата с номера 8 и 9 "а" - трябвало е да бъдат удържани общо 8 452 000 лв., а вместо това са удържани 4 661 000 лв., каза Михалевски. Той добави, че през този януари АПИ и главният изпълнител се споразумяват, че е наваксано закъснението и се взема решение да им се възстановят санкциите. По думите му обаче на фирмата не са възстановени 4 661 000 лв., които реално са удържани, а 8 452 000 лв.

Според депутата от левицата главният изпълнител отклонява средства от строителните дейности. Той посочи, че по договор главният изпълнител няма право на подизпълнители и поради тази причина е маскирал над 50 малки фирми като наемодатели на строителни техника. Към днешна дата на тези фирми не са изплатени над 15 млн. лв, каза Михалевски.