Незаконно искат нотариалните актове от потребители на ток и вода

Страх да не станат жертви на имотни измами тресе абонатите на електроразпределителни дружества, след като стана ясно, че "ЧЕЗ България" започва подмяна на партидите на клиентите си и затова изисква копие от нотариалния акт. Практиката на фирмата била да задържа документа най-малко един ден. Дружеството изисква и всички лични данни на клиентите си.
 Тези документи могат да се използват за незаконни сделки с имоти без съгласието на собствениците, опасяват се клиентите на ЧЕЗ. Според тях уязвими са всички, но най-вече по-възрастните, които живеят със страха, че заради невинна подмяна на електромер един ден могат да се озоват на улицата.

Данайски дар реши да направи Енергото на абонатите си. За да се подобри обслужването, "ЧЕЗ България" обяви кампания за безплатна пререгистрация на електромерите. От 1 април до 30 юни всеки жител на Западна България и Плевен може да смени партидата си. За това обаче ще трябва да представи всички данни за себе си - лична карта, нотариален акт или договор за наем. Цялата тази информация била нужна на ЧЕЗ, за да може коректно да попълва фактурите на абонатите си, твърдят от дружеството.
 Всичко това обаче може да се окаже троянски кон за абонатите. И вместо по-подробни фактури, те да изгубят жилищата си, предупреждават запознати с имотните измами.
 Проверка в две поделения на "ЧЕЗ България" в София и Перник показа, че при смяна на партида действително се изискват копия от нотариални актове, които "трябвало да останат за един или няколко дни във фирмата". Подобна е практиката и в поне няколко ВиК дружества в страната.
 Служителите от Енергото изисквали документа, за да се убедят, че новата партида ще бъде издадена на действителния собственик, а не на ползвател, наемател или пълномощник. За целта се изисква оригинал на акта, а копието остава поне за няколко дни в дружеството.
 "В този момент вие ставате уязвими за измами", предупреждават експерти. Благодарение на евентуален достъп до копието и до личните данни на собственика много лесно може да попаднете в ръцете на имотни измамници. Така съвсем скоро може да се окаже, че апартаментът ви е продаден един или няколко пъти.
 "Последният собственик обикновено се оказва т. нар. добросъвестен купувач, който не може да бъде свързан по никакъв начин с имотното престъпление", обясниха вчера специалисти от Икономическа полиция в Столичната дирекция на полицията.
 Практиката да се изискват и съхраняват копия от нотариални актове, лични карти и други лични данни от електроразпределителни и водни дружества е незаконна и трябва да бъде прекратена. Тя противоречи на Закона за личните данни и създава предпоставки за злоупотреби с документи и информация, заявихa столични нотариуси.
 Нотариалните актове не са нужни при плащане на сметките за ток и вода, категорична е и председателката на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова.

Шестте стъпки на кражбата

За да извършиш измама с чужд нотариален акт, са необходими няколко неща. Да си добър артист, да имаш познат фалшификатор, доверен нотариус и начин да се сдобиеш с документи за собственост или с техни копия. Нататък е просто.
 Първо, отиваш в РПУ и обявяваш, че си "загубил" личната си карта. Срещу 20 лв. глоба си вадиш нова, като старата запазваш.
 Второ, срещу дребно възнаграждение на парче получаваш копия от нотариални актове. Ако успееш да се добереш до оригинал, са ти нужни не повече от 2 часа. Избираш няколко по-стойностни имота - нови или в центъра.
 Трето, изработват се фалшиви "оригинали" на актовете. При съвременната компютърна техника процесът не е труден и не е скъп. Ако това се окаже невъзможно, самото копие може да се завери нотариално като "вярно с оригинала".
 Четвърто, изработва се фалшиво генерално пълномощно от името на собственика, с което той оправомощава измамника да се разпорежда с имота му. В пълномощното се записват данните от "изгубената" лична карта на престъпника. Ако измамата бъде разкрита, той няма да носи наказателна отговорност, понеже на книга картата му е била невалидна.
 В случая нотариусът също не рискува много. Всички заверки се правят с неговия печат, но не се завеждат в официалната му книга. На принципа на двойното счетоводство, той работи и с втора книга, която не обявява пред властите и завежда в нея по-съмнителните сделки. Когато бъде свързан с измамата, той обявява, че подобна сделка не е изповядвана пред него, и показва официалната си книга. Това, че печатът му е бил използван или фалшифициран от някого, не го натоварва с наказателна отговорност.
 Пето, имотът се обявява за продан по интернет или чрез агенция в чужбина. Прилагат се снимки, като вътрешните може и да са от друго жилище. Когато се появи кандидат-купувач, му се предлагат сканирани копия на оригиналите.
 Шесто, за продажбата по интернет - както се продават на чужденци апартаменти в Пампорово, Банско и курорти край морето, се изготвя предварителен договор. Според една от клаузите му купувачът се задължава да преведе авансово до 50% от стойността. Останалата част се заплаща при окончателното подписване на сделката в България. Ако имотът е за 250 000 евро, мераклията разбира, че се е простил с половината от тях, след като пристигне у нас и установи, че е бил измамен.