Това съобщи за botevgrad.com председателят на инициативния комитет Васил Колев. Разрешението е дадено от Ловчанския владика Гавраил. На плочата ще пише: “В памет на поп Кръстьо Тотев Никифоров, ивял 1838-1881 година, борец за църковни, национални и социални свободи, архиерейски наместник на Ловчанскиия митрополит Йосиф в Орханийска духовна околия 1876-1878г.
Светлата му памет бе помрачавана 120 години”.
Преди две години такава плоча бе поставена в родния му град в Ловеч. Поп Кръстьо е човекът, за когото в продължение на повече от един век се смяташе, че е предал Васил Левски, в следствие на което Апостолът е заловен при Къкринското ханче. През последните няколко години историци, изследователи на Възраждането, писатели и общественици опровергават тази версия. Преди три години бе създаден инициативен комитет за поставянето на паметен знак на поп Кръстьо в София.
Паметната плоча ще бъде поставена на видно място в ботевградския храм “Свето  Вознесение Господне” в дните преди Великден, за да я видят повече хора. Но самото й освещаване от Ловчанския митрополит ще бъде на храмовия празник, съобщиха от инициативния комитет.