В местността „Рупата” в Литаково, където е лобното място на убитите антифашисти от отряда „Чавдар”, батальоните от втора софийска бригада -  „Васил Левски” и „Христо Ботев”, и английската военна мисия, начело с майор Франк Томпсън,  бе открита днес паметна плоча в знак на преклонение и уважение към храбростта и саможертвата им. Инициатори и реализатори на идеята са членове на организацията на БСП в Литаково. Средствата са предоставени от депутата Кирил Добрев, Цветан Ботев, Тодор Христов, Грета Харитонова и Григор Антонов. 

За събитията, станали на това място преди 70 години, разказа Цеца Тодорова от Литаково. Тя припомни, че на поклонение на гроба на майор Томпсън през годините са идвали негови роднини, представили на Британското посолство у нас, познати и близки на неговата любима, неговият боен другар Кенет Скот със семейството си, популярният музикант и певец Роджър Уотърс .

„Нека това място напомня на младото поколение, че е имало герои, които са дали своя живот и своята младост за една свободна България”, каза Цеца Тодорова в словото си.

След кратка поетична програма, д-р Веселка Златева -  председател на ОбС на БСП в Ботевград, и Пенка Кръстева - секретар на партийната организация в Литаково, откриха паметната плоча.

Д-р Златева поздрави хората, допринесли за облагородяване на лобното място и поставянето на паметната плоча. „Това, което те направиха, отбеляза нова страница в историята на България. Това лобно място ще се знае и занапред. То трябва да се поддържа и от младите хора, които да предават историята на своите поколения”, каза тя.

Сред присъстващите на откриването на паметната плоча бе инж. Стефан Чайков – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.