Изключително важно беше да се постигне фискална и финансова стабилност. Факт е, че освен тази стабилност трябваше да вложим същата енергия паралелно с това икономическото развитие да не страда толкова много. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Като всеки един нов ученик в ЕС искахме да сме прилежни и най-добрите като равни с големите. От това престараване се се получи това. Надявам се, че повечето хора не мразят всички политици, защото оценката трябва да бъде индивидуална. Трябва да гледаме само напред, каза Павлова. Трябваше да се балансира със заетостта и увеличаването на доходите, препоръча министърът в оставка. В целия ЕС има увеличение на безработицата, 19 млн. са безработните в страните от еврозоната, това означава, че проблемът е глобален Ако имаше рецепта за преодоляването на младежката безработица тя щеше да бъде приложена, каза Павлова.

Дефицитът не трябваше да бъде 0,4%, дори при 1,3 и 2% нямаше да има проблем. Дефициттът трябва да се увеличи и това ще бъде част от нашата програма занапред. Това обаче трябва да бъде умно инвестирани пари, за да се стимулира икономиката и заетостта, каза Павлова. Не можем да увеличаваме заплати и пенсии ако няма развитие на икономиката при междуфирмена задлъжнялост. ГЕРБ иска да управлява отново, но не за сметка за дестабилизиране на финансовата стабилност. Ние положихме основата България да има най-ниски данъци, както и насърчаване на инвеститорите, припомни Павлова.

Тя каза, че отношенията с президента Росен Плевнелиев са като между партия, чието правителство е в оставка и държавен глава. Трябва да го подкрепим в желанието му да балансира ситуацията и да чуе всички мнения, заяви Павлова. Тя припомни, че премиерът Бойко Борисов призова зам.-министрите и областните управители да останат във властта. Министрите оттук нататък ще се включат в предизборната кампания. Дали някои от тях ще участват в служебното правителство ще реши президентът.

По отношение на протеста срещу Кирил Йорданов във Варна тя припомни, че морската столица и Бургас са получили еднакви средства за регионално развитие - 5 млн. за градска среда, 5 млн. за енергийна ефективност. Въпреки това се вижда разликата – Бургас е прекрасен град заради своя кмет Димитър Николов, който е прекрасен мениджър. Във Варна проектите не са интегрирани, нито съгласувани. Моето успокоение е сега, че Варна ще получи добро инвестиране в следващия програмен период и няма да зависи кой управлява града. Кирил Йорданов обаче не беше спуснат с парашут, той беше избран мажоритарно от варненци, припомни Павлова. Сега жителите на града казаха, че не го искат. Когато хората искат да си тръгнеш трябва да имаш доблестта и мъжеството да го направиш, призова регионалният министър оставка.

„Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов изгради партията и поддържа структурите на ГЕРБ. Той познава всички ръководители на местните организации и съм виждала как го посрещат“. Така тя отговори на въпроса дали Цветанов пречи на имиджа на ГЕРБ. Дали Симеон Дянков ще бъде водач на листа на ГЕРБ тя припомни, че не е член на партията и решенията за листите се вземат от изпълнителната комисия.