Преди секунди варненският кмет Кирил Йорданов подаде оставка. Мотивът на кмета за напускането му е, че името му е достатъчно накърнено, за да продължи да изпълнява задълженията си.

След 13-годишно управление градоначалникът реши да се оттегли от поста. Той обяви, че го прави в труден за града и страната момент, като призова да не се търси от него отговор на въпроса "Къде отиваме и кой ни води?".

Йорданов припомни, че е предупредил за предстояща криза в града, криза на безвластие и омраза. Той посочи, че не би се поддал на призиви от улицата и увери, че познава гласа на Варна, но това не е нейният глас. Йорданов каза още, че тези, които са поискали неговата оставка, очевидно не са „мнозинство” и той я подава в ущърб на тези, които са му гласували доверие.

Кризата във Варна е умишлено създадена, каза кметът на Варна. Според Кирил Йорданов трябва да се даде ясна представа къде отиваме, кой път ни очаква и къде ни води. Той отказа да прави анализ на досегашното си управление. Кирил Йорданов още веднъж подчерта, че не е имал намерение да се поддаде на натиск от улицата и припомни успехите на общината през последните 14 години.

Йорданов попита риторично не можехме ли заедно да постигнем повече и посочи, че оттук нататък ще направи всичко възможно да изчисти името си и това на семейството си от многото хули и клевети, които са се изсипали по негов адрес през последните месеци. Кирил Йорданов не знае на кого лично да подаде написаната си вече оставка, затова по-късно днес ще я внесе в деловодството на общината.

Борислав Гуцанов – общински съветник и лидер на БСП във Варна – открадна плакат с надпис срещу него от грамадата, натрупана пред община Варна в памет на Пламен Горанов, показа репортаж на БТВ. От него се вижда как Гуцанов идва и прибира плаката, на който пише, че хората не го искат във властта.

Репортерът го спира и пита защо взема плаката, а отговорът е, че причината за недоволството били “инсинуации”. “Не съм 3 години в управлението на общината”, оправдава се Гуцанов, който си тръгва, без да върне плаката.

Около 10 сигнала за кметове-фараони са подадени, обяви междувременно лидерът на РЗС Яне Янев. По думите му е имало организирана престъпна група начело с Кирил Йорданов. В нея влизат кметове на дирекции, представители на бизнеса и политици, които са покровителствали незаконни сделки.

В същото време стотици варненци изпращат самозапалилия се Пламен Горанов. Опашка се извива пред църквата “Св. Петка” в морската столица. Да почетат паметта на младия мъж са дошли както млади, така и възрастни хора. Непрекъснато към църквата прииждат граждани. С цветя, запалени свещи и емблеми на реверите варненци изпращат Горанов, който със саможертвата си събуди много въпроси и стана символ на протестите в страната.

Кирил Йорданов е четвърти мандат кмет на Варна. През 1999 г. той спечели местните избори със силната подкрепа на БСП. С рамото на ДПС той повтори успеха си през 2003 и през 2007 година. През 2011 година, подкрепен от ГЕРБ, Йорданов остана на поста си.

Кирил Йорданов е роден на 14 юни 1956 г. във Варна. През 1982 г. завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". От 1984 до1991 г. е съдия във Варненския районен съд.