Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде дългоочакваната оставка. "Поискаха я и днес аз я давам. Тези, които я скандираха, очевидно не са мнозинството и ги разграничавам от тези, които излязоха да гласуват", каза той.


Йорданов управлява Варна близо 13 години и половина. Оставката идва след близо месец на масови протести в града и самозапалването на 36-годишния Пламен Горанов пред Общината. Той се обяви против начина на управление на града. 


Днес е Ден на траур в негова памет, има и поклонение. 


Йорданов нямал намерение да се поддаде на натиск от улицата и припомни успехите на общината през последните 14 години, но отказа да прави анализ на досегашното си управление. 


По думите му, оставката му ще е в ущърб на хилядите хора, които и преди дни му дали доверието си, предаде БГНЕС. Освен това твърде горещи били събитията, за да се прецени трезво и да се съди правилно. Кризата във Варна била умишлено създадена, цитира го "Фокус":


"Не аз хвърлих страната в бедствия и немотия и аз не мога да отговоря на въпросите на хората за банките и лихвите, за тока и горивата, обясни той и добави, че "сме жертви на сценарий, жертва стана и Пламен." 


 "Виновниците за това, което се случва, са други, няма да бъда аз. Времето ще покаже това. Името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, отстоявайки интересите на хората и общината. Границите бяха минати, но това е мое бреме, което ще нося до изчистването му." 


 Това коментира още Йорданов и каза, че ще направи всичко възможно да изчисти името си и това на семейството си от многото хули и клевети.


Той благодари на варненци, че са го избрали 4 пъти. И пожела на града, "в който е роден и обича - разум, здраве и добро бъдеще".


 


Не аз съм търсил партиите, те търсеха мен, заяви Кирил Йорданов, цитиран от БНР.


Йорданов не знае на кого лично да подаде написаната оставка, затова по-късно днес ще я внесе в деловодството на общината. 


Не възнамерявам да правя допълнителни изявления, обясни той и добави, че в следващите дни ще бъде на разположение на медиите. 


Въпреки натиска на улицата градоначалникът на два пъти отказа да сдаде властта. На 3 март ГЕРБ свали политическата си подкрепа за кмета и го призова незабавно да се оттегли, но Йорданов отново не подаде оставка. 


Вместо това поиска извънредно заседание на местния парламент, на което да съобщи намеренията си. Градоначалникът предупреди, че на сесията ще каже „страшни истини”. Такава сесия обаче бе отказана. 


Според председателя на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов подобно заседание не е необходимо, тъй като решението за оставка на градоначалника е лично и по никакъв начин не зависи от вота на съветниците.


"Кирил Йорданов бе най-малкото зло, което можехме да предложим като кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна. Издигането му е реално политическа грешка на партията", призна по-рано днес министърът на вътрешните работи и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов.


Междувременно председателят на временната комисия за проучване на факти за корупция по високите етажи на властта Яне Янев заяви, че в Община Варна има организирана престъпна група, начело с кмета Кирил Йорданов. 


В групата имало и общински съветници, представители на бизнеса, поясни Янев, но отказа да посочи засега от кои партии са съветниците - това обеща да направи в най-близко време, след като всички факти бъдат проучени от експертите на комисията.