Шести март бе обявен за ден на национален траур в памет на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари пред сградата на Община Варна, носейки плакат с искане за оставката на издигнатия от ГЕРБ кмет Кирил Йорданов и на целия Общински съвет. Той почина в понеделник вечерта, с което се превърна в символ на протестите и тяхната саможертва.


Как възприемате самозапалването в знак на протест? – този въпрос зададохме на жители на общините Ботевград и Правец. Ето и някои от мненията:


Емилия Ценова
Това поведение по своята същност е самоубийство. Независимо дали е предизвикано по лични, или обществени причини - то е белег на невъзможността на дадената личност да се справи с търсенето на изход от определена ситуация. За мен е слабост на характера, а не сила.


Елена Ангелова
Лично аз не го одобрявам. Смятам, че това не е начин за протест. Днешните управляващи не заслужават такива жертви.


Йовелина Сърновска
Като саможертва. Това момче се жертва, за да отвори очите на политиците, че обикновените хора имат достойнство и не могат, и не искат повече да търпят безобразията им.


Пеци Петров
Животът е уникален! Каквото и да стане, не трябва да посягаме на живота си. Винаги може да се започне отначало. Да свършиш със себе си – не и днес, когато има надежда за бъдещето!


Нели Цанова
Не трябва де се стига до там. Вярно е, че за подобна постъпка се изисква смелост. Но дали си заслужава в конкретната ситуация…?
 
Стефка Граматикова
Противоречиво! Защото не познавам човека Пламен Горанов, нито дори профила му, както напоследък е модерно да се говори. Но пък ние дали сме познавали по този начин героите на България? И все пак, имаме нужда от тях и днес! Предполагам, че има не малко сред нас, които определят постъпката на Пламен като "самоубийство на откачен", но преди да даваме квалификации, е редно да се замислим - дали "болното" ни общество не е причината за това - някои негови членове да прибягват до крайни мерки, за да бъдат чути!


Сталин Митев
Знам от мъдри хора, че за да имаш сили да си посегнеш на живота, трябва да си адски силен човек. В този смисъл това е адски силно послание. Аз не бих  го направил, защото си мисля че все пак има и други начини, а и не мисля че съм толкова силен. Всички животозастрашаващи мисии са с подобен характер.