В зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград се състоя представянето на първата книга на Даринка Петкова – „Дар”. Специални гости на събитието бяха ученици от клубовете „Магията на словото” и „В света на приказките”, сформирани по проект „Успех” в ОУ „Н.Й.Вапцаров”. 


Книгата съдържа поезия и проза. Сред стиховете са „Моят Ботевград”, „Детски спомен”, „ Ангелска усмивка”, „Трепет”, „Прошка”. Прозаичните творби са изпълнени с образи, спомени, впечатления от срещи с необикновени хора.


„Детството е онзи миг защитеност с вкусните гозби на баба, с топлото огнище, домашната питка, от която с потупване сваляме полепналите въгленчета. Те за миг припламват и забравяме болежките на порастването в търсене измеренията на онази искрена, изначална незащитеност и любопитство към света. А след това, колкото и далеч да сме от родния дом, той неминуемо живее в нас със спомен за лятна безгрижност. Вдишваме онова отминало, което винаги ще жадува душата ни. В него се крие усещането за дом, оглеждаме се през обичащия поглед на мама, който винаги намира причина да прости, танцуваме един мечтан танц отвъд времето с татко, който все търси да ни подкрепи... Образите на детството все ще изплуват като в книгата на Даринка Петкова”, каза при представянето Десислава Иванова – екскурзовод в Исторически музей – Ботевград. Според нея книгата „Дар” е едно „пораснало търсене на детството”.


По време на представянето прозвучаха стихове на Даринка Петкова в изпълнение на учениците. Авторката получи много поздравления и цветя от местни литературни творци.


Обръщението на Даринка Петкова, което се откроява на корицата на книгата, гласи: „Драги читателю, това е моята лична изповед, моите искрени чувства. Всичките ми стихове и разказа са дълбоко изстрадани. Ако съм успяла поне мъничко да те трогна, значи те са стигнали до сърцето ти. А това би ме радвало най-много…Благодаря ти…!”.


Визитка
Даринка Петкова е педагог по професия. Работи в ОУ „Любен Каравелов” – Трудовец. Член е на ЛК „Стамен Панчев”. Има публикации в местния печат, в редица антологии и поетични сборници на творците от Ботевградския край. Съавтор е на книгата „Не си отивай, Доброта”, издадена съвместно с покойната й майка – поетесата Невенка Иванова.