Най-новата стихосбирка на разградския поет Пламен Панчев – „Среднощен реверанс”, бе представена вчера в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Гостите бяха приветствани от директора на музея Тодорка Коцева. Тя сподели, че е осъществила връзка с поета благодарение на преподавателя  в Колежа по енергетика и електроника доц. Георги Спасов, който бе в залата. Той също поздрави своя съгражданин и дългогодишен приятел.

Стихосбирката бе представена от Десислава Иванова – екскурзовод в музея и секретар на литературен клуб „Стамен Панчев”. Тя сподели своите впечатления от книгата. „Тръгнах от спомена за капитан Петър Върбанов, преминах през почти съвършена приказка за любовта, докоснах се до чист планински извор, и то само в един кратък среднощен реверанс. Бях горда, че съм българка, бях влюбена или просто любопитна. Докоснах се до една различна от моята Вселена, самобитен изказ и своеобразен стих. Пътувах, а в действителност не се отделих от прозореца, разделящ ме от света на спящите хора.”, каза при представянето Десислава Иванова. 

Видимо развълнуван, Пламен Панчев благодари за хубавите думи. Той отправи благодарност и към гостите за това, че в петъчната вечер са отделили време за поезия.
Авторът сподели, че винаги е свързал името на Ботевград с големия поет Стамен Панчев. Той поясни, че съвпадението на фамилиите е случайно.
„Баща ми и негов приятел са били запленени от творчеството на Стамен Панчев. Те дори си обещали, че на когото от тях най-напред се роди син, ще го кръсти на поета. Честта се паднала на приятеля на баща ми.”, разказа Пламен Панчев. Той сподели още, че дядо му капитан Петър Върбанов – участник в трите войни, се е сражавал редом със Стамен Панчев.

„Във вашия град съм идвал като активен състезател по баскетбол и като треньор”, каза авторът и отправи специална благодарност към големия баскетболист Марин Романски за това, че е удостоил представянето на книгата с присъствието си. 

Вечерта продължи със стихове от „Среднощен реверанс”. По желание на дамите в залата повечето от стихотворенията, които авторът прочете, бяха посветени на  любовта.

Най-новата стихосбирка на Пламен Панчев може да бъде закупена в музея, съобщиха организаторите на събитието.