През настоящият сезон „Самоделен театър 11” ще представи пред ботевградската публика двете най-нови пиеси на големия български драматург Стефан Цанев „Духът на поета” и „Деца на света”. „Приемайки това предизвикателство, искаме да поднесем на публиката тези страхотни текстове от Стефан Цанев и нашето разбиране, че театърът не е само място за развлечение , че театърът е емоция с различни измерения, а в случая тя е пречистваща и водеща към сериозен размисъл”, коментира избора на пиесите ръководителят на театъра Светла Въжарова.
 


„Духът на поета” е определена като „смешна трагедия”, в която се проследява диалог между Захари Стоянов и Стефан Стамболов. Двамата революционери се чудят какво да правят с духа на Христо Ботев. Причината е слух, че революционерът не е загинал, а идеите му за свобода мъчат новите управници. Сам авторът отбелязва, че „духът на Ботев , който преследва Стамболов и З. Стоянов, всъщност е тяхната съвест, терзана от съмнения, че са изменили на собствените си идеали”. В пиесата Ботевият дух е оживял кошмар за Стамболов, така че вниманието е насочено към противоречивата страна от личността му и водената от него политика. Самият Стамболов е разностранен и интересен образ – велик и прозорлив държавник и човек с много пороци.


Премиерата на „Духът на поета” ще се играе на 25 март от 19:00 часа в големия салон на читалище „Христо Ботев” Ботевград. В ролите – младите актьори от театъра Тодор Василев, Иван Гетов и Петьо Горанов.


„Деца на света” е втората премиерна пиеса, определена от Стефан Цанев като „тъжна комедия”. Това е разказ за самотни родители, чиято единствена връзка с децата им, отдавна намерили пътя си в чужбина, е един стар лаптоп. Тяхната самота споделя само една проститутка, изхвърлена от живота на пътя. Темата е болезнена за почти всяко българско семейство. Затова драматургът нарича пиесата си „напълно съвременна и много жестока. Тя е за най-страшното, за това как България не заслужава да губи децата си”.


Премиера на „Деца на света” е на 29 март от 19:00 часа в читалището. В ролите Лъчезар Милатинов, Светла Въжарова и Цветина Исаева.
 


Билети и за двете представления ще се продават на касата на театъра от 20 март, цена – 3.00 и 5.00 лева.