Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на община Ботевград, касаещо избор на строител на градската пречиствателна станция за отпадни води, съобщава investor.bg.



Според мотивите на комисията незаконосъобразно е отстранен един от участниците в обществената поръчка – консорциумът „ХидроГинЕко“. Участникът е представил пълномощно и споразумение за създаване на консорциум, но за участие в друга процедура по обществена поръчка.


На консорциума не е дадено право да отстрани тази нередност в документацията, което противоречи на Закона за обществените поръчки. Сега процедурата по избор на изпълнител на този проект се връща на етап разглеждане и проверка на документите на участниците. 


На Кмета на Община Ботевград са възложени за заплащане и претендираните от жалбоподателя разходи по производството в размер на 3700 лева.


Изграждането на пречиствателна станция на Ботевград се финансира по ОП „Околна среда“. Общият бюджет на този проект е 20,1 млн. лева. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 19,2 млн. лева, от които 15,3 млн. лева са от европейските фондове.


Размерът на националното финансиране е 3,8 млн. лева, а общината в Ботевград трябва да осигури почти 900 хил. лева за реализацията на проекта.