Програмата по отбелязване на 100 години от смъртта на Стамен Панчев започна в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Директорът на музея Тодорка Коцева разказа за участието на Стамен Панчев в Балканската война – от мобилизацията до смъртта му на 23 март 1913 година. Тогава подпоручикът от 38 пехотен полк умира в лазарета от смъртоносните рани в стомаха, причинени от шрапнел в боя при Ялос, на брега на Мраморно море. Погребан е на една височина над селцето Кадъкьой. Войниците палят клечки кибрит вместо свещи и се молят за душата на своя любим подпоручик. До Орхание, родния град на Стамен Панчев, достигат тетрадка с поетически вдъхновения и снимката на неговия син Павел. В момента тя е изложена в експозицията в памет на именития ботевградчанин. На гърба й пише: „Тате, идвам при тебе на границата да бием турците.”.
 
В чест на своя патрон ученици от ТПГ „Стамен Панчев” рецитираха негови стихове. Чрез компютърна презентация те разказаха за живота и делото на родолюбеца и припомниха историята на паметника, издигнат в знак на уважение и признателност към неговата саможертва.


Учениците и гостите на музея разгледаха изложбата, посветена на 100-годишнината от смъртта на Стамен Панчев. После се включиха в шествието до паметника на поета. Цветя и венци подносеха кметът на Ботевград Георги Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, ТПГ „Стамен Панчев”, смесен градски хор „Стамен Панчев”, литературен клуб „Стамен Панчев”, читалище „Христо Ботев”, Исторически музей – Ботевград, дружество „Орханиец”, „ОУ „Н.Й.Вапцаров”, Обединени детски заведения, дамски клуб „Инер Уил”, представители на общински фирми, партийни организации и други.  


По повод 100-годишнината от гибелта на Стамен Панчев, на 23 март неговата внучка Райна Панчева и семейството й ще гостуват в Исторически музей – Ботевград по покана на дружество „Орханиец”. Гостите ще разгледат експозицията и ще се срещнат с ученици и граждани. Срещата ще се състои от 11 часа в зала „Орханиец” на музея.
Родствениците на Стамен Панчев ще посетят ОУ „Н.Й.Вапцаров”, за да разгледат летописната книга на училището, която съдържа негови записки.