На 23 март т.г. се навършиха 100 години от гибелта на поета Стамен Панчев, който загива в Балканската война. В тази връзка дружество „Орханиец” и община Ботевград, съвместно с дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”, организират национален литературен конкурс. Патрони на конкурса са Райна Панчева, внучка на поета и Стамен Банковски-Панчев, негов правнук.
Конкурсът е в два раздела – стихотворение и разказ, няма тематични ограничения. Журито обаче ще присъди специална награда  за творба, посветена на Стамен Панчев.
 Творбите за конкурса  ще се приемат от 20. 09. 2013г. до 01. 11. 2013г. на адрес: stamen.panchev@abv.bg.
 Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 27 ноември 2013г. в Ботевград.


Ето и условията на конкурса:


НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СТАМЕН ПАНЧЕВ” - БОТЕВГРАД‘2013
Първо издание
ОБЩИНА БОТЕВГРАД
ДРУЖЕСТВО „ОРХАНИЕЦ” – БОТЕВГРАД
И
ДРУЖЕСТВО НА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ТВОРЦИ „СТАМЕН ПАНЧЕВ” - БОТЕВГРАД

ОРГАНИЗИРАТ
НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СТАМЕН ПАНЧЕВ”  - БОТЕВГРАД‘2013
Конкурсът  ще се проведе под патронажа на Райна Панчева – внучка на Стамен Панчев, и  Стамен Банковски – Панчев – негов правнук, във връзка със 100-годишнината от гибелта на поета в Балканската война - на 23 март 1913г..

Регламент:
- конкурсът няма тематични ограничения, но ще бъде присъдена една СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за творба, посветена на Стамен Панчев /виж подробности в раздел Награди/;
 - конкурсът е в два раздела: за стихотворение и разказ;
- възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:
    - от V до VIII клас
    - от IX до XII клас
- всеки кандидат може да участва с до две творби – по една за двата раздела, като разказът не трябва да надвишава 3 печатни страници;
- творбите трябва да са непубликувани /отнася се и за интернет публикации/ и да не са участвали в други литературни конкурси;
- творбите трябва да са написани съобразно нормите на книжовния български език;

Награди: 
- За всяка възрастова група – и в двата раздела /стихотворение и разказ/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.
 - Извън горепосочените, ще бъде връчена и една Специална награда. Тя е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо  - Човека!

Срокове:
 - Конкурсните творби ще се приемат от 20. 09. 2013г. до 01. 11. 2013г. на адрес:
 stamen.panchev@abv.bg
- в писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, ЕГН, тел. за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва;
- самите творбите трябва да бъдат написани в отделен файл (документ на Word, .doc, .rtf, .txt), който да се прикрепи към писмото.
Заб. Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.
- Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 27 ноември 2013г. в Ботевград. Часът и мястото ще бъдат уточнени допълнително.
за въпроси и информация, свързани с конкурса: stamen.panchev@abv.bg и тел. 0895 519 647; 0889 535 397 .