Райна Панчева ще присъства на официалното откриване на изложбата, посветена на дядо й Стамен Панчев. Експозицията е подредена в изложбената зала на Историческия музей и ще отвори врати за посетители днес от 11.30 часа. В нея са включени оригинални снимки, ценни ръкописи и вещи на именития наш съгражданин.  Гостите на изложбата ще видят кобурът, пробит от шрапнела, който ранява смъртоносно Стамен Панчев. Показана ще  бъде  брошката, която поетът купува от Одеса за своята съпруга. Ще видим също личния дневник на Стамен Панчев. Сред експонатите ще бъде и  непълната история на Орхание, която той започва да пише заедно с поета от Трудовец Никола Ракитин, както и много ръкописи, свързани с педагогическата и обществената дейност на Стамен Панчев. В изложбата може да се види уникалната снимка на туристическото дружество, основано от Стамен Панчев. Интерес представлява и фотосът от сватбата на видния ботевградчанин с Райна Ракитина, която е сестра на Никола Ракитин. Оригивалната снимка, запечатила поклонението над гроба на Стамен Панчев в Кадъкьой, Турция, също е представена в експозицията. 

“Действително Историческия музей в Ботевград разполага със значителен по обем фонд от ръкописи, снимки и вещи на Стамен Панчев. Те са ни дарени от неговия син Павел Панчев и от внучката на поета Райна Панчева. Смятам, че решението на наследниците e продиктувано от силната привързаност и обич към родния край” – каза Теодора Тотева – директор на музея.

След откриването на изложбата ученици от ТПГ “Стамен Панчев” ще разкажат с помощта на компютъра за живота и делото на своя патрон.

Експозицията, посветена на Стамен Панчев, ще бъде отворена за граждани в продължение на месец – съобщиха от Историческия музей – организатор на днешното събитие.