Най-ниските температури през април у нас ще са между 1 и 6 градуса, а най-високите - между 26 и 31 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Тази година се очаква средната температура през месеца да бъде около нормата, а валежите - около и под нормата, като повече и по-чести ще са само в Западна България, както и в планинските райони.
В климатичната справка на НИМХ се отбелязва, че април е типичен пролетен месец - температурите се повишават значително, а броят на слънчевите дни нараства.
Понякога при студени нахлувания от север обаче може да вали сняг, а минималните температури да се понижат под нулата. Опасност от слани съществува през целия месец.
При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса, а през втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури, прогнозират синоптиците.
Средната месечна температура през април за по-голямата част от страната ще е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11, а за планините - от минус 2 до 8 градуса. 
Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 40 и 60 л/кв.м, в планинските райони - между 60 и 100.
През първото десетдневие на април валежите ще са сравнително малко, а температурите - нормални за сезона. Затопляне ще има към 4-6 април.
През второто десетдневие градусите ще бъдат около нормалните за сезона. Времето ще е променливо, с повишена вероятност от превалявания към средата на десетдневието, а около 17 април - и от краткотрайно захлаждане.
И през третото десетдневие времето ще остане топло, но с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, с "петнист характер" - повече и по-чести в планинските райони.
Астрономическата справка на НИМХ сочи, че в началото на април слънцето изгрява в 7,10 ч. и залязва в 19,52 ч. Продължителността на деня е 12 часа и 42 минути.
В края на месеца слънцето изгрява в 6,23 ч. и залязва в 20,25 ч. Продължителността на деня е 14 часа и две минути.