Предложенията на синдикатите и работодателите трябва да бъдат добре обмислени. Още не е решено откъде ще бъдат взети пари за обезщетяване на най-уязвимите. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Калин Христов пред БНР.

Когато предлагаме нещо, трябва да премислим целия ефект от него. Може да се търси оптимизация от разходите за инвестиции и разходите за издръжка, които не във всички случаи са най-ефективните, те могат да бъдат пренасочени като ресурс за подпомагане. Въпросът е следващата седмица да се вземе решение за точния размер на сумата. Тя ще бъде определена така, че съкращенията в разходите за издръжка да не водят до дестабилизация в съответните министерства. Не може да търсим механично съкращаване на разходи, просто за да постигнем някакъв размер, който някой е изчислил без да погледне цялата картина. Следващата седмица ще има решение, категоричен е Христов.

За фискалния резерв той съобщи, че в момента е около 4 млрд. лева. "Ролята на фискалния резерв е да функционира в зависимост от развитието на икономиката. Във второто тримесечие винаги имаме по-добри приходи. Фискалният резерв с развитието на данъчните приходи, ще бъде дори над нивото от 4,5 млрд. лева. Няма риск за икономиката. Не се харчат парите от сребърния фонд", посочи Христов. Според него, най-важно в момента е хората да чувстват стабилност.

Трябва да направим максимално възможното да съберем приходите, определени от бюджета. От разходната част да насочим приходите по съответните сектори. Когато се смята, че трябва в кратък период да се направи определена политика, различна от написаното в бюджета, трябва да се реши кои разходи трябва да бъдат намалени.

И оттам идва ролята на финансовия министър да прецени намаляването на разходите, които са свързани с определени тежести за обществото. Трябва да намерим разходите, които се използват най-неефективно и да се пренасочат. Търсим максималният ефект от тези разходи, подчерта Христов.

Той каза, че инвестициите създават и дългосрочен потенциал за растеж на една икономика. Христов посочи, че по принцип механично рязане на инвестиции не е задължително да има положителен ефект за икономиката, в повечето случаи има отрицателен ефект, а въпросът не е да решиш нещо механично, а да премислиш ефектите.

"Ние сме просто служебно правителство, което трябва да изпълни задачите, които са му зададени по Конституция", заяви Христов.

Възстановеното ДДС е най-ниското в момента от 2008 г. насам. В последните 5 години не е имало такъв проблем, съобщи Христов.