Финансовият министър Калин Христов остана без заместници. Това се случи, след като в понеделник бил освободен и досегашния заместник, който бе още от правителството на Бойко Борисов - Владислав Горанов. Той е напуснал, след като е бил включен в листите на партия ГЕРБ за предстоящия вот.

"В министерствата трябва да има работещи заместник-министри.Наблюдението ми е, че когато няма зам.-министри, започва да функционира система на доверителни лица, които изпълняват тези функции. Аз съм институционално мислещ човек и смятам, че в министерствата няма място за политкомисари, има нужда от ясно разписани правила и задължения. Разчитам зам.-министрите да се включат активно по работата по приоритетите на правителството”, заяви премиерът Марин Райков.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов е освободен в понеделник, заради включването му в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ, уточни финансовият министър Калин Христов.

Разреших и неплатен отпуск на директора на НАП Красимир Стефанов, допълни министърът. В момента нямам зам.-министри, посочи той.

Премиерът Марин Райков е помолил министрите да отделят необходимия ресурс и да се фокусират върху един ангажимент – да работят по няколко законопроекта – Закона за иновациите, Закона за енергетиката, Закона за средното професионално образование.

„Очакваме в разумен срок в рамките на април да приключим всички наредби, които са част от усилията ни за въвеждане на третия енергиен пакет, за либерализация на енергийния сектор”, каза още Райков.