.Подари "висящо кафе" в твоя град!


Описание
Може би вече знаете историята за „висящото кафе“, разказано от италианския поет и сценарист Тонино Гуера? Механизмът на този неочакван и дребен подарък е изненадващо прост. От години в кафенетата съществува негласното споразумение, че всеки може да поръча „висящо кафе“, което да плати без да консумира. Това кафе е платено и ще чака своя клиент, който по различни обстоятелства не може сам да си го ...плати. С кодовия въпрос: „Някой поръчвал ли е „висящо кафе?“, той ще признае на сервитьора, че няма пари, за да плати своята напитка и ще получи възможността да поръча кафе, платено и подарено на него от непознат.


Изключително простата схема е разпространена в цял свят и ние не виждаме причина да не навлезе и в българските заведения. И нека бъдем разбрани правилно – абсолютно на всеки от нас се е случвало да няма пари, за да плати кафето си. Дали поради перманентна липса на средства или по чистата случайност като забравено или изгубено портмоне.


„Висящото кафе“ е малък подарък, който можем да направим на непознат и който може да ни се върне, когато самите ние имаме нужда от него. Защото дребният жест може да стопли всеки от нас, а признайте си, всички обичаме усещането, че някой се е погрижил за нашата усмивка!


Прочетете историята на Тонино Гуера:


"Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:
- Пет кафета. Двете са за нас и три "висящи".


Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:
- Какви са тези "висящи" кафета?


Отговаря ми:
- Почакай и ще разбереш.


След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:
- Трите са за нас, а четирите "висящи".


Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:
- Имате ли "висящо" кафе?"


Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна. Вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят.


"Висящото кафе" - Тонино Гуера, разказ на една негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Случка, която според неговите думи може да докара сълзи на всяко лице."


 Тази снимка всеки магазинер, който желае, може да я извади от интернет и да я постави на видно място в своя магази!