От  14 април 2008 г., бюрата по труда в цялата страна започват приемането на документи на млади висшисти за работа в публичната администрация по програма “Старт в кариерата”.
В програмата могат да кандидатстват младежи до 29 г., регистрирани в бюрата по труда, без трудов стаж по специалността. Те трябва да са завършили висше образование през предходната или текущата година. Друго важно условие е младите хора да имат успех от дипломирането над 4.00. Желаещите да се включат в програмата “Старт в кариерата” могат да подават комплект документи с молба - заявление за участие по програмата, в която посочват ведомствата, за които кандидатстват и съответните работни места, до 25  април 2008 год.

Общо 1 067 работни места в публичната администрация са заявени по настоящата процедура на програмата. Възможност да започнат трудовия си стаж в централни ведомства ще получат 633 младежи от цялата страна.

Предвид големия интерес през последните години, се увеличават средствата, които се осигуряват от Министерството на труда и социалната политика за субсидиране на заетостта (заплати и осигуровки) на младежите, наети по програма „Старт на кариерата”. През 2006 г. за всяко наето лице бяха осигурени средства за работна заплата в размер на 250 лв. месечно, през 2007 г. – заплатата беше 280 лв., а през 2008 г. е 330 лв. Младежите се наемат на трудов договор със срок до 9 месеца.