Партия на Надежда Нейнски и Мартин Димитров -  „Синьо Единство" окончателно се раздели с ДСБ и коалицията на Иван Костов с "ДСБ - БДФ".

В изявление от новата формация казват, че Националното представителство намира за невъзможно да гарантира на българските граждани ангажиментите, поети в Единната платформа, подписана с ДСБ през януари при отсъствието на юридически механизми за взимане на решенията на регистрираната коалиция „ДСБ - БДФ".

В тази връзка „Синьо Единство" реши да не участва под никаква форма в парламентарните избори на 12 май, както и това, че продължават да работят за осъществяване целите на Единната платформа и ще поднови разговорите в тази посока след приключване на парламентарните избори.

В същото време те заявяват категорично убеждението си, че участието заедно с ДСБ в коалиция е било ключово важно за успеха на десницата на националните избори и формиране на ядрото на единен политически субект.

В изявлението се изтъква още, че партията е била организационно, технически и политически готова да осъществи тази цел, но от ДСБ не са отговорили на тази готовност в законовия срок за създаване и регистриране на коалициите до първи април.