Недоволството на структурите на БСП в София-област и в Монтана срещу наложените им от партийната централа външни хора на избираеми места в листите премина в бойкот на изборите. И двете организации симпатизират на предишния президента Георги Първанов и го подкрепиха за конгреса през май 2012 г., когато той в последния момент се отказа от двубоя със Сергей Станишев.

Ден след пленума на БСП, на който във вторник окончателно бяха утвърдени листите на социалистите за парламентарния вот на 12 май, 18 от 21 председатели на местни организации в София-област изпратили писмо до Станишев, в която обявяват, че няма да носят отговорност за изборния резултат, тъй като не са съгласни с подредбата на кандидатите.

Там водач е Корнелия Нинова, външна за структурата, защото доскоро ръководеше областния съвет на БСП в Благоевград и в миналия парламент беше избрана за депутат от там. Втори е коалиционният партньор от Комунистическата партия на България Александър Паунов, а техният представител Кирил Добрев остава на трета позиция. Драгомир Стойнев, който е избран от областния съвет за първи в листата, беше преместен от тясното партийно ръководство за водач в Хасково.

В края на пленума самият Станишев предизвикал скандал, като признал, че е отправил оферта към Кирил Добрев той да бъде преместен на второ място, ако на четвърто бъде изтеглена председателят на най-голямата партийна организация в областта - тази в Самоков, Силвия Стойчева. Стойчева е бивш представител в 40-ото Народно събрание по време на тройната коалиция и единствена покани Станишев в предконгресната му кампания в областта. Областният съвет сега я е поставил на последно място в листата.

Добрев му възразил, че не влиза в схеми и предпочита да се вслуша в гласа на съпартийците си. По негово настояване обаче била направена смяна на коалиционните партньори - съответно лидерът на "Нова зора" Минчо Минчев минал от второто място в София-област на втората позиция във Враца. Приемам това като лична обида вторият да не е от областта, при това да е Минчев, който е писал толкова много текстове срещу баща ми (покойния Николай Добрев), не сдържал емоцията си Добрев.

Според социалистите в София-област това е наказателна акция на "Позитано" 20 срещу тях, защото на конгреса миналата година не подкрепиха Станишев.