На 02.04.2013 г. беше проведена встъпителна пресконференция по проект “Корекция на р. Ябланица – гр. Етрополе от о.т. 435-418 до o.т. 520-521”, финансиран по ОП «Регионално развитие» по договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161РО001/4.1-04/2010/022.
На пресконференцията беше представен екипа за управление, същността, целите и очакваните резултати от проекта.Стойността на проекта е 954 948 лв. със съфинансиране от страна на община Етрополе в размер на 47 747 лв


Период за реализация на проекта: 01.06.2011 г. - 13.11.2013 г.


Цели:
Обща цел:
Предотвратяване на наводнения чрез корекция на река Ябланица от о.т. 435 – 418 до о.т. 520 -521, максимално ограничаване и намаляване на рисковете от наводнения и щетите за населението в Община Етрополе и околната среда.


Специфични цели:
-  Предпазване от наводнения населените места на територията на Община Етрополе, с цел намаляване на потенциалните неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда;
- Ограничаване рисковете от наводнения в населените места на територията на Община Етрополе, чрез прилагане на устойчиви мерки за борба с наводненията;
- Повишаване възможностите за развитие и инвестиционния климат на територията на Община Етрополе;
- Подобряване качеството на живот, на жизнената и работната среда;
- Съвместимост на проектното предложение с плановете за управление на речните басейни, с поставените екологични цели за постигане на добро състояние на водите и свързаните с тях екосистеми;
- Намаляване до минимум риска за човешкото здраве и околната среда.


Дейности по проекта
Основна дейност по изпълнение на проекта :
Корекция коритото на река Ябланица като превантивна мярка за намаляване възможността от наводнения и евентуалните последиците от тях.


Река Ябланица извира от Стара Планина и се влива в р. Малък Искър при стария гробищен парк на гр. Етрополе. Пресича бул. Ябланица, бул. Ал. Стамболийски и бул. Млада Гвардия. През Май, 2007 г. при преминаването на висока вълна р. Ябланица е наводнила гр. Етрополе, като щетите са били съществени. Най - засегнати са имотите и сградите по десния бряг над моста на бул. Ал.Стамболийски, след заустването на Попов дол и по левия бряг преди заустването в р. Малък Искър.


Ремонтните дейности включват:
Клас на обекта. Съгласно Наредба № 1 / 30.06.2003 г. на Министъра на   регионалното развитие и благоустройството за номенклатурата на видовете   строежи обекта е III категория буква „а".


Корекция на коритото на р. Ябланица. При определянето на проектното трасе на корекцията имоти не се засягат и е осигурена необходимита ширина на улиците. С проектния надлъжен наклон, корекцията осигурява необходимите условия   за поемане на повърхностните води, с изключение на участъците по десния бряг над моста на бул. «Ал.Стамболийски» , над моста на ул. «Млада Гвардия» и по левия бряг преди заустването. На горепосочените участъци е предвиден монтаж на „жаба" клапа Ø 150 и Ø 200. Ширината на корекцията е от 5 м до 7 м., а дълбочината - от 1.90 м до 2.40 м.
Изграждане на стоманобетонова коруба - За максимално съобразяване с дълбочината на корекцията са разработени следните три стоманобетонови коруби:
- с дълбочина от 1.90 м до 2.00 м ;
- с дълбочина от 2.10 м до 2.20 м;
- с дълбочина от 2.30 м до 2.40 м .
За участъците с изпълнени подпорни стени, на необлицования бряг е предвидено изпълнение на стоманобетонова ъглова подпорна стена и облицоване на дъното с бетонова облицовка.


Ремонт на съществуващи подпорни стени.
Съществуващите подпорни стени на реката, по местоположение и размери, не са в добро техническо състоние. (напр. наводнението през м. май 2007 г. нанесе съществени щети на инфраструктурата на гр. Етрополе, най – засегнати и заляти са имотите и сградите по десния бряг на р. Ябланица, над моста на бул.“Ал.Стамболийски”, моста на бул. “ Млада гвардия ” и терените по десния бряг ;


ЕТАП НА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПРОЕКТА:


Сключени са следните договори:
- Подготовка на документацията за възлагане на обществени поръчки  с "Рила консулт" ЕООД;
- Изпълнение на дейности за осигуряване на публичност и визуализация с " Жорал " ООД, сключен на 13.06.2012 г. ;
За изпълняване на авторски надзор с "Териториална проектантска организация – СОРЕГ" ООД, сключен на 26.09.2012 г.;
- За извършване на строителен надзор с "Бул строй контрол инженеринг" АД, сключен на 01.10.2012 г.;
- За изпълнение на строително-монтажните работи с Консорциум "Етрополе - 2012 ", сключен на 20.03.2013 г.


В резултат на проекта в община Етрополе ще бъдат подобрени условията на живот на населението, като бъдат ограничени   рисковете от наводнение и последиците за човешкото здраве и околната среда.
Източник: etropolebg.com