Стойността на квадратен метър в небостъргача Chicago Spire ще бъде средно около 21 500 долара, а луксозният апартамент на върха на сградата ще струва на купувача си 40 млн. долара, съобщава изданието The Chicago Business.

При завършване на строителството й през 2011 г. Chicago Spire ще стане най-високата сграда в САЩ и ще има общо 1 193 апартамента, с площ от 50 кв. м до 956 кв. м. В жилищата е предвидено таваните да са на 3 метра височина и да има прозорци по една цяла стена.

Понастоящем стойността на квадратен метър в елитните многоетажни жилищни сгради в Чикаго се колебае между 7 500 и 14 хил. долара.

Очаква се продажбите на жилищата на Chicago Spire да започнат в началото на следващата година. Собствениците на още несъществуващия небостъргач възнамеряват да предлагат жилищата в него не само на американци и в тази връзка ще го представят на изложения в 14 големи градове в света, сред които Дъблин, Ню Йорк, Москва и Хонконг. Тяхната московска визита може да съвпадне по време с появата на първите цени на помещенията на бъдещата най-висока сграда в Европа – 600-метровата кула „Русия”, която се строи в деловия център "Москва-Сити", коментира Lenta.ru.

Сhicago Spire е проектиран от знаменития архитект Сантяго Калатрава и представлява 150-етажно здание с височина 609 м и характерна форма, напомняща свредел. Строителният проект е одобрен от градските власти през май тази година и ще струва около 2,4 млрд. долара.

В крайна сметка луксозният апартамент в чикагския небостъргач няма да бъде най-скъпият в света. Рекорда по този показател държат четирите луксозни апартамента в лондонския комплекс One Hyde Park, всеки от които струва 84 млн. паунда (около 170 млн. долара).