Църквата не се управлява от патриарха, а от хора, свързани с БКП и в нея има много нерегламентирано богати хора. Това каза бившият предстоятел на храм-паметника „Александър Невски” архимандрит Дионисий, докато разхождаше екипа на bTV из пищно декорирания си апартамент.


 


„Защо човек да стане епископ при условие, че в Българската православна църква ти нямаш какво да управляваш – както цялата БПЦ не се управлява нито от патриарха, нито от Светия синод. Управлява се от система, която е структурирана твърде отдавна в миналото, тази система може привидно да е разрушена, но хората, които са били начело, още ги има (...) Става дума за БКП, Държавна сигурност е била обслужващия персонал. (...) БПЦ се съобразява с тези, които искат да се харесат на Москва”, заяви духовникът.


 


Той даже заяви, че „реалният български патриарх” не се казва Неофит, който бил само номинално на поста. „Аз съм категоричен, че Неофит не е болен, този му образ му се придава и обслужва тези, които си позволяват понякога да го манипулират”, допълни Дионисий.


 


Той се раздели с поста си след предизвикалата скандал заря на Възкресение христово, а преди това голям брой общественици се обявиха срещу неговото ръкополагане за епископ заради участието му в спорната практика да се раздават архонтски титли. Критиците му го обвиняваха в алчност и прекомерна любов към лукса.


„Луксът е нещо, което го обичат други хора. Към лукса нямам никакви щения, защото смятам, че той би трябвало да бъде само в тази част, която да даде на някого нужната представителност”, отговори им задочно Дионисий, докато развеждаше екипа на bTV из апартамента, в който живее с майка си.


В неговите 67 кв.м. доминиращ цвят е златистият – както на тапетите, така и на завесите и по рамките на големите огледала. Камерата на bTV видя още камина, богата орнаментика по стените, голям телевизор, добре обзаведена кухня и просторна всекидневна.


 


„Аз съм си тук в моя манастир”, каза духовникът, който показа и епископските си одежди, които така и не облече. Те струват около 3000 лв., но, по думите му, били подарък.


Бившият предстоятел посочи, че заплатата му е била 820 лв., а сега се издържа с помощта на майка си и наследството от баща си. Дионисий не се отказал от битката и твърди, че срещу него са страхливци, които не излизат срещу него. „Аз съм с този червен подрасник (дрехата, в която посрещна екипа ни – б.р.) не само защото той подхожда на интериора на дома ми, но и защото не се предавам и с червеното давам сигнал за това”, подчерта той.