Освен ромските кражби, ставаме свидетели на набези, извършени и от българи. Всеки, който нарушава закона, трябва да си получи наказанието, независимо етноса на извършителя. Това стана ясно на пресконференцията на ромското мешере.

Мешерeто няма да иззема функциите нито на правоохранителните органи, нито на държавата. Мешерe е орган, който от векове наред служи за помиряване на две спорещи страни. Той е орган, който цели да запази морала.

Мешере винаги е имало и винаги ще има. Единствено Съветът на старейшините е съставен от точно определен брой. Той се състои от 17 члена. Старейшините се определят от това какви глави на семействата си са били. В Съвета влизат представители от цялата гама на ромската общност.

От мешерето обещаха, че ще наблюдават изборите. Те поясниха,че единственото, което могат старейшините да направят е да вземат лична позиция относно тяхното провеждане.  Мешерето призова да не се обвиняват само ромите, че продават гласовете си. "В листите няма нито един ром.  В момента съществува една капсулация и липсата на роми в основните политически партии говори за тотална изолация", заявиха от мешерето.