ОУ „Никола Й.Вапцаров” беше домакин на представителна изява във втора, последна фаза на Националния ученически конкурс “Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5”. В проявата взеха участие ученици от 7 „б” клас на училището-домакин, с ръководител Бисерка Петкова, и учениците от 10 „д” клас на ПГТМ „Христо Ботев”, с ръководител Милена Андонова. 


Съвместната програма включваше различни прояви срещу тютюнопушенето. Участниците от ПГТМ  разказаха за работата, която са свършили по проекта – провеждане на анкети и интервюта, изработка на табла и брошури, които след това са разнесли в други учебни и детски заведения, компютърна презентация на български и английски език, която бе показана по време на днешната изява. Големите ученици споделиха още, че техни партньори по проекта са клуб „Здраве” и училищният вестник “School net”.


„Основните цели, които си поставихме, бяха да откажем пушачите, които познаваме, от цигарите, да покажем колко вредни са те за човешкия организъм, да разубедим онези, които не пушат, а искат да опитат, да не го правят никога”, каза ученичка от ПГТМ.
От своя страна учениците от 7 „б” клас разказаха, че за втора поредна година участват в проекта, като от започването му до финалната фаза са подготвили презентации, писали са есета, рисували са на тема „Аз не пуша, а ти?”, инициирали са и други прояви. Пред своите гости те представиха част от програмата си срещу вредата от тютюнев дим. Седмокласниците разказаха историята за появата на тютюна, припомниха заболяванията, които той причинява., както и статистика за броя на заболелите вследствие на тютюнопушене. Според нея почти всеки втори българин на възраст от 45 до 64 години пуши, но по-страшното е, че десет на сто от децата на 13 години вече пушат редовно. Учениците от седми клас изпълниха и сценки по темата.


В края на програмата учениците от двете учебни заведения танцуваха заедно така наречения танц на пингвина, размениха си хубави пожелания и си обещаха да реализират заедно и други инициативи.   


Гост на събитието бе директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров” Евгения Иванова. „Хубаво е да има приемственост, защото практиката показва, че когато изявите се организират по този начин, те дават положителни резултати” – сподели тя.


Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5” се организира от Министерството на здравеопазването. Целта на инициативата е да мотивира учениците да осъзнаят ползите от среда, свободна от тютюнев дим и да бъдат подтикнати околните към ограничаване на тютюнопушенето.
Партньори на конкурса са: Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на културата и други.