Трима от четиримата обвиняеми за скандала с незаконното подслушване шефове на спецдирекцията СДОТО на МВР са признали пред разследващите, че са използвали мобилните станции за незаконно подслушване с устното разпореждане на вътрешния министър Цветан Цветанов. Прокуратурата обаче не може да повдигне обвинение на Цветанов, защото той не се отказа от предизборния си имунитет, пише в. "Преса".

Когато избухна скандала с подслушванията бившият министър прехвърли отговорността изцяло на своите подчинени. На 30 април обаче прокуратурата го опроверга, като обяви, че Цветанов е извършил престъпление.

Признанията на трима от четиримата полицаи не ги освобождава от наказателна отговорност, но съдействието на правосъдието може да смекчи наказанията. Показанията им сериозно променят въпроса за отговорността на бившия вътрешен министър. От "Преса" уточняват, че имената на проговорилите пред прокуратурата се пазят в редакцията, не ги оповестяват заради тяхната сигурност.

На 15 април прокуратурата образува 4 досъдебни производства срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, Сергей Кацаров и срещу подчинения му Радко Димитров, станал по-известен като Отвертката. Докато се реши въпросът с имунитета на Цветанов, прокуратурата спря временно делата срещу тях.

На 1 май заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов заяви при посещението си в Каспичан, че се чувства спокоен и не обмисля да се откаже от имунитета си като кандидат за народен представител до деня на вота. Бившият министър на вътрешните работи подчерта, че решение за имунитета си, съобразено с обществените нагласи, ще вземе след като бъдат внесени всички обвинения и след края на изборите.