Лидерите на движение „Напред" ще се срещнат с министърa на икономиката и енергетиката Петър Димитров и с външния министър Ивайло Калфин през идната седмица, за да обсъдят проблемите с енергетиката в България. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след среща с премиера Сергей Станишев. След края на протеста за отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, представители на протестиращите, внесоха в Министерския съвет декларация, която беше приета лично от премиера Сергей Станишев.

Най-важното задължение на правителството е да направи безпристрастен анализ на ситуацията и да отчете предварително всички потенциални плюсове и минуси от повторното отваряне на блокове в атомната електроцентрала. Това е заявил премиерът Сергей Станишев на срещата си с организаторите на митинг-шествието в подкрепа на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от правителствената информационна служба.

Исканията на протестиращите в подкрепа на българската енергетика ще бъдат връчени на представителството на Европейската комисия в София.

Каракачанов обясни, че срещата с министър Димитров ще бъде относно концепцията за енергетика в България, а с министър Калфин ще бъдат обсъдени дипломатическите измерения на проблема. Каракачанов изрази задоволство от срещата си с премиера Станишев:

„Ние потвърдихме нашата позиция, че българското правителство трябва да е максимално настоятелно и да използва ситуацията около настъпилата газова и икономическа криза, за да търси отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” до изтичането на техния технологичен срок на работа”.

 

По думите на Каракачанов, Станишев е заявил, че правителството прави разчет на евентуалните икономически печалби за страната от отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” и за това какво бихме загубили, ако бъдат наложени санкции от ЕС. В декларацията на движение „Напред" се казва, че е необходимо ускорено реформиране на енергийната политика. Митингуващите настояват българското правителство да предизвика дебат в България и Европейския съюз за енергийната политика и за политиката на добросъдедство. Протестът протече спокойно с плакати, песни и скандирания.

Шествието тръгна от НДК и продължи с митинг на площад "Независимост". Участие взеха народни представители от Парламентарната група на Движение "Напред", ръководствата на политическите формации, които включва движението, представители на синдикатите и на Комитета за защита на АЕЦ „Козлодуй”.

Близо 3000 души се събраха пред НДК преди началото на шествието. Според организаторите на проявата от движение „Напред" в шествието са участвали повече от 10 000 души, имало и 150 коменданти. Случайни минувачи също се включиха в шествието. Районът беше отцепен, а на мястото имаше засилено полицейско присъствие, а представители на жандармерията охраняваха сградата на Министерски съвет. По време на митинга на площада, лидерите на протестиращите организации държаха речи.

Протестът беше предвождан от Кресненски духов оркестър.