Земетресение, регистрирано тази сутрин в района на Габрово, с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер разтърси Северна България. Трусът най-силно е усетен на териториите на областите Габрово, Шумен, Велико Търново и Търговище.

Във Великотърновска област земетресението, което според специалисти е било около 4 степен по скалата на Медведев - Шпонхоер - Карник, е усетено по-силно в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Стражица.

Най-слабо е почувствано в общините Свищов, Павликени и Сухиндол, съобщиха дежурните в областната дирекция Гражданска защита.

Според жители на Велико Търново земният трус е продължил секунди, при което са се отворили врати на кухненски мебели и гардероби.

По-осезаемо земетресението било почувствано от обитателите на апартаменти по високите етажи на жилищни блокове.

В Гражданска защита и в общинската администрация няма данни за щети, пострадали или паника сред населението.

"Във Велико Търново няма притеснение и не трябва да се създава такова за земетресението, което усетихме тази сутрин", коментира и кметът на общината д-р Румен Рашев. Градоначалникът каза, че в спешното звено не са постъпвали сигнали за рухнали и напукани сгради в района на града.

Трусът е усетен в цялата Габровска област, съобщи дежурният от областния съвет за сигурност. Епицентърът е бил между селата Донино, Велковци и Поповци.

Според сигналите, постъпили до този час, няма жертви, поражения и материални щети, каза Митко Астарджиев, директор на областната дирекция Гражданска защита.

Той добави, че в Трявна са съборени няколко комина на сгради. Разрушен е коминът и е повреден покрива на старинната музейна къща "Петко и Пенчо Славейкови". Родната къща на Славейкови е строена през първата половина на 19 век. Сериозни щети обаче няма.

Тревненци са изпитали силна уплаха, трусовете са усетени като хоризонтални, има разрушени комини и напукани тавани на жилища. Няма пострадали хора.

По високите етажи на жилищни сгради в четирите общини в Габровско трусът е бил усетен по разлюляване на лампи, паднали вещи и стъкла на витрини.

В габровското село Донино, където се смята, че е бил епицентърът на земетресението, трусът е усетен със звън и силно бучене, а земното разлюляване било хоризонтално, разказа кметът на селото Вася Михайлова.

По думите й тя преживява за първи път толкова силен трус. "След земетресението всички хора наизлезли пред къщите си, някои били в паника, но вече се успокояват", каза Михайлова. "Огледали имотите си и видели, че няма щети", добави тя.

Няколко съборени комина имало в близкото село Кметовци. В деветте населени места на кметство Донино живеят около 500 души. Михайлова се свързала с всички кметски наместници и по думите й пострадали хора няма.

"Обстановката в Габрово на този етап е нормална", каза кметът на общината Томислав Дончев. Той бе категоричен, че веднага след информацията за труса се е чул с представители на всички институции - Спешна помощ, пожарна, Гражданска защита и полиция и няма информация за пострадали хора.

Жители на Бургас съобщиха, че и в техния град доста осезаемо е бил усетен трусът.

Граждани съобщават, че на места е прекъсната интернет връзката. Екипи обхождат в момента територията на града, за да съберат информация дали има материални щети.