На последните местни избори Етрополската партийна организация на БСП успя да вкара в местния парламент само двама съветника. Неуспешен се оказа и опитът за избор на кмет. Това предизвика не малко дебати и недоволство сред членовете на организацията. 
На фона на незадоволителните резултати и промените в Устава на партията, които предстоят да се приемат на предстоящия партиен конгрес текат събранията на основните организация. Може да се каже, че събранията преминават при напрегната обстановка, но явно ще изиграят своята оздравителна роля. Сред редовите членове на партията има нагласата за излизане от създалото се положение, като се набелязват и конкретни мерки в тази насока.
Теми на разговорите са и въпросите, които Висшият съвет поставя за разглеждане в основните структура като мандатността в БСП, както и съвместяването на държавната и партийна власт.
След като преминат събранията и на последните основни организации, започва подготовката на Общинската партийна конференция, която е планирана за началото на юни. Тогава се очакват сериозни промени в ръководството на Общинската партийна организация.