„Урок по родолюбие”, така нарекоха срещата на ученици от СОУ „Христо Ясенов” с представители на Националното дружество „Традиция”. Съорганизатор на урока е Местният исторически музей.


На 1 декември 2012 година в Етрополе беше създаден 33-тия Регионален клон на Национално дружество „Традиция”.
Трима члена на Дружеството участваха в организирания в СОУ „Христо Ясенов” „Урок по трудолюбие”. На урока присъства и председателят на Етрополския регионален клон инж. Богомил Георгиев.
Огнян Маринов, Марияна Георгиева и Иван Захариев представиха униформи и пълно бойно снаряжение от различни епохи на националната ни история.
Преди представяне на униформите и въоръжението, директорката на училището Светла Вълова запозна гостите с училището, неговата история, постиженията в учението и спорта и с някои от бъдещите програми.
Ученици от училището изнесоха кратка програма.
След това гостите разказаха за униформите, въоръжението и времето, в което са били използвани.
Огнян Маринов, който беше в хусарски доспехи, представи накратко движение на Ян Хус,  походите на Владислав Варненчик в България през 1444 година, бойната униформа и оръжието на неговите бойци от онова време: лъкове, арбалети, дълъг нож и първото огнестрелно оръжие – хаковница. Доспехите тежат около 50 килограма: наколенки, ризница, лакатници, заедно с облеклото под тях и „каската” върху главата.
Марияна Георгиева се представи с хайдушка носия от ХІV до ХІХ век. Различно е било въоръжението през различните епохи: отначало боздугани, лъкове, секири, кама,  нож, пищови и различните видове пушки. Носията и въоръжението, което тя представи е от  хайдушкото движение през средата на ХІХ век: капсулна пушка и капсулен пистолет, барутница, кама и дълъг нож. Носията е ежедневна, с която хората са работили всеки ден, а не специално ушита като за хайдутин.  
Униформата и въоръжението, което представи Иван Захариев е на редови български войник от 27-ми Чепински пехотен полк от Балканската война, по руски образец: фуражка, шаячна куртка,  колан с две паласки, пушка-карабина, отбранителна бомба-одринка, а на гърба раница, рейки и платнище.
Интересни бяха въпросите на ученици, които получиха от Огнян Маринов пълен, изчерпателен и научно обоснован отговор.


Като спомен от посещението им в Етрополе, Светла Вълова връчи на гостите Почетната грамота на училището. Е, имаше и снимки за спомен с ученици от училището.