Близо час и половина продължи днес до обяд в големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе Ясеновското утро на СОУ „Христо Ясенов”, посветено на неговия патрон.
Тържеството беше уважено от кмета на общината инж. Богомил Георгиев, областният управител Красимир Живков, Линко Лилов - областен координатор на ГЕРБ, Христо Андреев – началник на РИО на МОМН, Венета Гергова – заместник-кмет на общината, Даниела Теофанова – директор „Връзки с обществеността” в Геотехмин и Диана Марини – експерт в същия отдел, Валентин Цацов – председател на училищното настоятелство на училището, директорите на останалите училища на Общината, бивши директори, учители и ученици , настоящите учители, ученици и работници в гимназията, много граждани.
Всички, които посетиха тържеството бяха посрещнати с красив карамфил и вестника на училището „Ясеновски глас”.
Със ставане на крака беше посрещнато знамето на училището.
С „Добре дошли!” се обърна към всички присъстващи в салона директорката Светла Вълова. „Тук сте бившите учители, възпитатели, ръководители…тук, събрани от магнетичната сила на незабравимите ученически години, сте много бивши възпитаници на Етрополската гимназия, а сега ръководители на града и областта, на предприятия и фирми, инженери, лекари, икономисти, успели хора, с които се гордеем…” След краткото, но съдържателно слово тя честити празника на всички, „които носят в душите си Ясеновски ламък…”
Поздрав по повод днешния празник отправи бившият директор на училището и началник на Регионалния инспекторат по образованието Христо Андреев. Поздравителен адрес от името на кмета инж. Богомил Георгиев прочете заместник-кметът Венета Гергова. Останалите поздравителни адреси, от областния управител на Софийска област Красимир Живков, от основно училище в с. Брусен и от основно училище „Христо Ботев” в Етрополе,  бяха само съобщени.
Над час беше програмата, която учениците бяха подготвили – индивидуални и групови изпълнения, съчетания на песен с танц, песни от различни жанрове, спортни и латино танци, български народни танци, изпълненията на младите Етрополски командоси.
След традиционния рецитал по стихове на Ясенов, с който тази година не започна програмата, всички участници нахлуха на сцената и изпълниха Химна на Ясеновци.
Цветя поднесоха кметът инж. Богомил Георгиев и председателят на Общинския съвет Христо Андреев, от РИО на МОМН, Геотехмин и от ОУ „Христо Ботев” в Лопян.
Подаръци имаше от председателя на Училищното настоятелство Валентин Цацов, от Цветан Русчев – Етрима АД, от Геотехмин.