За втора поредна година страната ни е изправена пред предизвикателството да бъде почистена за един ден. Този ден тази година е 20 април.
По предварителни разчети, на територията на Етрополска община бяха определени за почистване 38 зони само в Етрополе. Предварително бяха маркирани и 30 пункта за извозване на отпадъците. Всяко кметство за себе си също беше определило такива зони.
В предварителната подготовка влиза и разпределението на хората за работа по пунктовете.
И както при всяка организация, сутринта навсякъде започна с първоначален инструктаж и раздаване на чували и ръкавици за работа.
По предварителни данни в днешното почистване са участвали над 3000 човека, при много добра организация на  работата.
Тази година  се включи и група от  25 човека от Геострой АД. Част от тях работят на Рудника, като имаше и служители от София. С пристигането се захванаха за работа по почистването на Градския парк под и около паметника на Братската могила.
В този район имаше групи от Дружество „Вяра диабет”, ученици от ОУ „Христо Ботев”, от ЦДГ „Слънчице”, както и отделни хора, дошли заедно с децата си.
Денят е подходящ за засаждане на дръвчета, на цветя и здравец, за озеленяване на отделни площи.  В ОУ „Христо Ботев” бяха решили да подновят оградата към двора на началното училище.
Голямото чистене имаше и в СОУ „Христо Ясенов”, в училищата от селата, по пътя за манастира и Бойковец, около Конната база, ДАП „Пътнически превози”, както и в останалите определени за почистване зони.  
Почти веднага с „падането” на първите боклуци започна и тяхното извозване.
Оказа се, че и добрите дела са „заразителни”. На много места из града можеше да се видят отделни хора или малки групи извън трудовите колективи  да почистват около блоковите пространства, пред домовете си или в по-малките зелени площи.
След днешното усилено чистене, остава надеждата, че и на 12 май страната ни ще бъде прочистена от наслоените с времето негативизми и ще започне  „на чисто”.