На 21 февруари се чества Международният ден на майчиния език. Празникът се отбелязва от 2000 г. с решение на 30-та Генерална конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), прието на 17 октомври 1999 г., утвърдено с резолюция 56/262 на Общото събрание на ООН от 15 февруари 2002 г. Целта е да се съхрани езиковото и културно многообразие в световен мащаб.
Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като близо 96 на сто от тях се използват от малка група хора – около 4% от населението на планетата.
Запазването и съхраняването на 7000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията счита езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството.


В запазване на езиковото разнообразие и да отбележат Деня на майчиния език се включиха днес и учениците от ОУ „Христо Ботев”-Лопян, ОУ „Георги Бенковски”-Малки Искър и Професионалната гимназия „Тодор Пеев”-Етрополе.
Домакини бяха учениците от Лопян.


Получи се един разнообразен в жанрово отношение, красив като визия, много добре подготвен и поднесен без никакви грешки спектакъл от песни, хора, танци, сценки, стихотворения  и композиции.
С кратко обръщение и изясняване същността на това честване началото постави Мария Фердинандова – директор на училището в Лопян. Тя представи гостите: кметът на Лопян Лако Кръстев и Иван Гетов от „Амалипе”-Етрополе и участниците от трите училища. Освен учениците, техните ръководители и директорите на училищата, в салона имаше и родители.
Подканяни от водещите Ива Многознайка и Данчо Търсачко, без паузи, със своеобразното сливане на картини, пред зрителите се представиха учениците от трите училища. Тези от ОУ „Георги Бенковски” започнаха първи с характерни за тяхната възраст песни и танци.
От Професионалната гимназия 5 ученика, които направиха своеобразен превод на български думи на руски, английски, италиански и испански езици. Мария ги представя на български, след което всеки един от останалите ученици ги превеждат на съответния език. Едно изключително попадение за Деня на майчиния език под ръководството на учителката по английски език Мадлен Тилева.
Разбираемо, по-богата беше програмата на домакините: песни, драматизация по народна приказка, стихотворение и авторов танц на ученици от училището, който са го подготвили и изпълниха безупречно под ръководството на учителката Мариана Дойнова.   
Днешният спектакъл е създаден по проект „Мечти без граници” към Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Освен ръководствата на училищата, съорганизатор е и Центъра за многоетнически диалог и толерантност „Амалипе” Етрополе.
На всички участници в спектакъла бяха раздадени благодарствени грамоти, изработени от училището в Лопян.
С грамотите в ръце участниците и техните ръководители си направиха накрая обща снимка за спомен от днешния прекрасен за тях ден.