Общинският съвет прие отчета за работата на Районно управление „Полиция” - Ботевград през 2012 год. В хода на обсъждането местните депутати отправиха въпроси и препоръки към ръководството на полицията. Цеца Христова се поинтересува какъв контрол се осъществява върху обектите, в които се изкупуват цветни и черни метали. Христо Якимов попита за мерките, насочени срещу управлението на мотопеди и мотоциклети от малолетни и непълнолетни лица. Марияна Горгачева постави въпроса за действията на полицията за ограничаване и предотвратяване на престъпленията от малолетни и непълнолетни лица. Във връзка с кражбите на земеделска продукция, Николай Живков отправи предложение към общината да назначи полски пазачи или да предприеме други мерки за опазване на реколтата на хората от чужди посегателства. Яница Шопова попита какво ще предприеме полицията за предотвратяване на катастрофите на невралгичните места в града – кръстовището на улиците „Божко Божилов” и „Христо Ботев” и на „Александър Стамболийски” и „Христо Ботев”.
Началникът на полицията обясни, че дейността на пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали е регламентирана със закон, в който наскоро бяха направени промени. „Въз основа на тези промени са затворени три обекта на територията на Община Ботевград. Последният от тях има срок до 13 май да изчисти площадката си на ул. „Любен Каравелов”. В Общината са останали два пункта с лицензи. Дейността на обектите се проверява ежедневно. Част от крадените метални вещи обаче се продават в пунктове извън нашата Община”, каза Христо Христов. Той информира още, че е въпрос на време лицето, което е хванато да краде проводници от стълбовете, "да влезе там, където му е мястото".
Христо Христов каза още, че в момента полицията осигурява извънредни патрули за предотвратяване на кражби на агнета и други домашни животни около празниците. Едновременно с това се следи и за управление на мотоциклети и мотопеди от малолетни и непълнолетни без необходимите документи. Началникът на полицията апелира към родителите да бъдат по-бдителни и отговорни към тези прояви да децата си.
„Относно престъпленията, извършени от непълнолетни и малолетни, се постарахме да дадем подробен отчет. Въпросните лица са регистрирани в Детска педагогическа стая. С тях се провеждат беседи, регулярно се провеждат заседания на местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Законът е по-снизходителен към тели лица заради възрастта им, необходимо е повече време те да преминат през всичките мерки, като събеседване с педагог, явяване пред Комисията, порицания, докато се стигне до най-тежката – настаняване във възпитателно училище-интернат”, обасни Христов.
На въпроса на Яница Шопова, началникът на полицията отговори, че ще проведе разговор с общинското ръководство за обезопасяване на съответните кръстовища, така както бе обезопасено кръстовището на улиците „Сан Стефано” и „17 Ноември”. 
Съветникът Йордан Йорданов поздрави полицията за това, че домовите кражби в Рашково и Радотина са намалели. Той призова органите на реда да следят за търгуването с гласове на територията на Ботевград и селата, за което вече има информация.
Кметът на Рашково Кирил Павлов потвърди думите на Йорданов, като каза, че от няколко дни в селото обикалят два буса и джип, които агитират хората да гласуват за определени партии. Според него напълно възможно е да се предлагат и пари на възрастните хора.
В края на обсъждането кметът Георги Георгиев изрази мнение, че полицейското управление работи сериозни. „Не може да се отрече, че инерцията, по която върви робатата на полицията в цялата страна, е в посока, която не е приятна за всички ни. Друг е въпросът, че трябва да правим всичко възможно тази инерция да влияе по-малко в нашата Община. Аз мисля, че каквото трябва, се прави от местното полицейското управление в това отношение. Убеден съм, че ръководството на полицията не подминава нито един проблем, свързан с престъпността”, каза градоначалникът. Георги Георгиев също призова РУП – Ботевград да направи всичко възможно да предотврати купуването и продаването на гласове на територията на Общината. „Знаят се кои са имената. Те са изписани в интернет пространството. Набутайте тези лица там, където им е мястото. Ако някой иска да печели избори, нека да агитира, а не да търгува с гласове”, допълни кметът. Той поиска от полицията да обърне внимание и на паркирането на автомобилите по главните улици в Ботевград.