На 30 април изтича срокът, в който работодателите трябва да подадат в Националната агенция за приходите (НАП) справката за физическите лица, на които са изплатени доходи извън трудови правоотношения и пенсии. Тази година документът се подава от работодателите и самоосигуряващите се лица в срок до 30 април, а не както миналата година – до 15 април. 
Представянето на справката в териториалната дирекция на НАП по място на регистрация на платеца е задължително за всички работодатели, които през 2007 г. са изплатили доходи, различни от тези по трудовите договори. Всички работодатели, които подават информация за повече от десет физически лица са длъжни да представят справката само на електронен носител. Програмният продукт, чрез който се генерира справката, е достъпен на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.
При непредставяне или ненавременно подаване на документа се налага имуществена санкция или глоба в размер на 250 лв. за всяко физическо лице, за което не е представена информация. При повторно нарушение санкция е в размер на 500 лв.
Всяка година справките, които работодателите подават пред НАП, се съпоставят с подадените декларации от физическите лица. По този начин служителите на НАП засичат дали има несъответствия между декларираните от физическите лица доходи и информацията от работодателите.
На 30 април изтича и срокът, в който трябва да се подадат декларациите за облагане на доходите на физическите лица. Очаква се в последните девет работни дни да бъдат подадени около 350 000 – 400 000 декларации. От началото на годината до сега общият брой на подадените декларации е 300 000.
Призоваваме всички клиенти на администрацията да подадат декларациите си възможно най-рано като използват всички начини за това – чрез Интернет, по пощата или в офисите на НАП.
Напомняме на всички клиенти, че срокът, в който те трябва да заплатят данъка за довнасяне по годишните декларации също е до 30 април. Важно е да се знае, че от нареждането на превода по банков път или чрез Интернет, до постъпването на парите по сметките на НАП могат да изтекат до 48 часа.