Димитър Делчев е на 28 години, зодия Дева. Магистър е по право в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал европейско и английско право към университета Кеймбридж. Победител в Международното състезание по европейско право, организирано от университета Кеймбридж и провеждащо се под егидата на Съда на Европейския Съюз. Председател е на Сдружение за международни състезания по право. Има 7 години юридически стаж в правна кантора. Има дъщеря на 1 г.  
Г-н Делчев, какво мотивира млад и и образован човек като Вас да влезе в политиката?
Мотивира ме гневът от пропуснатите възможности. България е прекрасна страна. Имаме чудесна природа, славна история и традиции. Защо тогава все сме последни в Европа? Причината хората я казаха по време на протестите – слаби и корумпирани политици, които управляват лошо.
ГЕРБ, БСП и партиите преди тях доказаха, че или не искат да работят в полза на хората, или не могат. 
Един млад човек като мен се чувства в безизходица в собствената си страна. Как се отглежда дете в условията на лоша здравна и образователна система, при непрекъснато закриване на работни места? Липсата на условия за нормален живот кара повечето ми приятели да бягат в чужбина. А това е потискаща тенденция – най-активните членове на обществото масово да се изнасят.
Включвам се в политиката, защото не искам да напусна. Вярвам, че „България на гражданите“ е  проект, в който участват компетентни и свободни хора, които могат и искат да работят за гражданите, а не за себе си.   
Как семейството Ви гледа на политическите Ви амбиции, подкрепят ли Ви?
Дъщеря ми е още прекалено малка, за да разбере какво точно прави тати. Един ден и тя ще може да си каже и тогава ще му мисля.
Родителите и годеницата ми ме подкрепят. Знаят, че съм в политиката със сърцето си и въпреки, че ми отнема доста време и усилия, виждат, че ми харесва това, което правя. Разказвам им за обиколките, за разговорите с хората, за мерките и решенията, които сме измислили и как ще ги реализираме и те ми дават мнения. Те са моят коректив. 
Какво отличава „България на гражданите” от другите партии, след като всички се обявяват за повишаване на доходите, съживяване на икономиката, подкрепа за малкия бизнес, граждански контрол над властта и т.н.
Така е, всички говорят хубави неща, а някои даже прекаляват с популизма. Важното е кой може да си изпълни обещанията.
Ние се отличаваме в две направления – първото е, че всяко нещо, за което се ангажираме, е добре премислено от нашите експертни групи. Ние знаем как да изпълним програмата, върху която работихме повече от 5 месеца и която в крайна сметка публикувахме преди всички останали. Впоследствие видяхме нашите идеи в програмите на други партии, но това не е проблем. Хубаво е всички да се обединим около важните неща за страната.
Второто направление, по което се отличаваме от останалите е, че ние можем да променим нещата,  защото не сме обвързани с олигарси и лобисти. Не дължим нищо на никого. В ГЕРБ, БСП и другите има сериозен дефицит на свободни политици и затова техните управления винаги ще завършват с криза и протести като този от 1997 г. срещу БСП и този отпреди 3 месеца срещу ГЕРБ.

Обявихте 31 мерки за излизане от кризата. Най-важините от тях?
Безспорно е, че най-сериозният проблем в момента е тежката безработица. Тя не е природно явление, а дойде закономерно в следствие на една хаотична и в много аспекти вредна икономическа политика на ГЕРБ, която изхвърли за 1 мандат 400 000 нови безработни на улицата.
България на гражданите се ангажира да създаде нормални условия, така че в рамките на 2 г. да се разкрият 150 000 нови работни места. Ние ще работим за стабилна и предвидима бизнес среда. Досега практиката беше закони и условия да се променят по десетина пъти в годината, което засяга, както конкретното предприятие, така и всички останали по веригата – клиенти, партньори, кредитори и др. На следващо място ние ще работим за намаляване на разрешителните и лицензионните режими и за премахване на така разпространения в последно време административен рекет върху бизнеса. Трябва да постигнем оптимизирана и добре работеща администрация, която да подпомага предприятията, а не да им извива ръцете. Една конкретна мярка е да забраним на администрацията да изисква от гражданите документи, които може да си набави по служебен път.
Други наши ангажименти са да увеличим парите за образование с 800 млн. лв. Част от средствата ще дойдат чрез пренасочването на милионите, които се дават за незаконно подслушване. Във връзка с високите сметки за ток, парно и вода, обещаваме да задължим всеки монополист да проверява автоматично сметките на потребителите, ако те са с над 10 % по-високи, в сравнение с предходния период и впоследствие да изпраща отчет на потребителя, като поправя служебно всички грешки.
Меглена Кунева заяви „Няма да подкрепим никакво правителство, ако не е с наш мандат”. Възможено ли е това да се случи, да получите мандат и да съставите правителство?
Напълно е възможно. Много хора се подвеждат по социологическите проучвания, които дават високи проценти на силните на деня и ниски на новите партии, като нашата. Първо, позволете да се съмняваме основателно в достоверността на тези проучвания. Нашата увереност идва от хилядите срещи, които направихме. Все повече хора ни припознават като алтернатива на ГЕРБ и БСП. На второ място – голяма част от гражданите още не са решили за кого ще гласуват. Причината е, че не харесват нито една от двете партии и търсят нещо истинско. Призовавам точно тези хора да гласуват с номер 33.
 Кои са трите най-ценни неща в живота Ви?
Най-много ценя семейството си, приятелите и здравето. Човек е нещастен, когато загуби едно от тези 3 неща.
 С какво ще запомните  тази кампания? Какво Ви изненада, какви уроци научихте?
Кампанията беше много интензивна. Имахме малко време от септември, когато се учредихме, до лятото, за да се подготвим за тежката битка. Впоследствие сроковете още повече се съкратиха с предсрочните избори. Те, обаче, бяха очаквани. Харизмата се лекува с глад и точно това стана зимата – тези, които бяхме на протестите, не можехме повече да търпим.
Това, което мен лично ме изненада, е последвалата апатия, която обзе хората. Много се отказаха да се борят и да търсят начин да променят статуквото. Борисов, Станишев и сие успяха да внушат на хората, че всички са маскари и няма алтернатива. До изборите има още малко време и се надявам това да се промени.
Вашето послание към гражадните от Софийска област?
Нека 12ти май да бъде празник на свободния избор. Нека отидем до урните без страх и с ясната решителност да изберем нормални хора, които да управляват страната по добър начин и с мисъл за гражданите.
Да кажем ДА на нормалността с номер 33!